Els reis d'Espanya assistiran a la cerimònia de lliurament de la 70 edició del Premi Planeta de novel·la que tindrà lloc al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) de Barcelona el pròxim dia 15 d'octubre, segons han informat fonts de la Casa Reial. També serà la sisena visita dels monarques espanyols aquest any.

La presència de Felip VI a Catalunya coincidirà amb el 81 aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys a Montjuïc, que va succeir el 15 d'octubre del 1940. 

Aquesta serà la segona ocasió que Felip i Letícia acudiran a la vetllada literària del Premi Planeta, després que ja ho van fer fa cinc anys en el 65 aniversari del certamen. En tractar-se d'una xifra rodona, han acceptat la invitació de l'editorial per presidir el lliurament del guardó al qual, a falta de confirmació oficial, també s'espera que hi acudeixi el president espanyol, Pedro Sánchez. La concessió del Premi Planeta, dotat amb 601.000 euros, és una de les cites literàries de l'any.

Saló de l'Automòbil

 

L'última visita fins ara dels monarques espanyols va ser el 30 de setembre amb motiu de la inauguració del Saló de l'Automòbil a Barcelona, a la qual també va ser present Pedro Sánchez. Igualment es va desplaçar amb Sánchez el 5 de març a la fàbrica de Seat a Martorell (Baix Llobregat) i a la inauguració del Mobile World Congress al mes de juny.

La reunió del Cercle d'Economia, dies abans de la fira de mòbils, i el lliurament dels Premis Princesa de Girona, l'1 de juliol, al costat de la reina, la princesa Elionor i la infanta Sofia, han estat les altres visites a la capital catalana aquest any.

Despatxos als nous jutges
 

Abans que acabi l'any, Felip VI té pensat tornar a Barcelona per presidir el lliurament de despatxos als nous jutges, previst per a finals de novembre, després que no hi assistís l'any passat per la negativa del govern espanyol.

L'absència del monarca va provocar l'any passat una forta reacció en el món judicial.

A les portes de la sentència sobre la inhabilitació del president Quim Torra, el govern espanyol va apuntar que raons de seguretat aconsellaven que no hi anés el rei. Això no obstant, des del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) es va explicar que el monarca havia acceptat en un primer moment la invitació i que finalment va informar que no assistiria a l’acte. Aquestes fonts van atribuir la plantada a una decisió del govern de Pedro Sánchez.

"Sentim un enorme pesar per aquesta absència. I el nostre lament no només obeeix al fet que es trenca amb una tradició de més de 20 anys, sinó també, i sobretot, perquè la presència de Sa Majestat el Rei, del cap de l'Estat, en la cerimònia de lliurament de despatxos als nous jutges respon a l'especial vincle constitucional de la Corona amb el poder judicial, vinculació que forma part de la nostra tradició històrica des de la Constitució de Cadis del 1812, i que serveix a més per ressaltar la dignitat de la nostra funció", va declarar el president de la judicatura espanyola, Carlos Lesmes, durant l'acte de lliurament dels despatxos als nous jutges.