Joan Carles I va gastar, entre 2016 i 2019, cinc milions d'euros en vols en avions privats. Les factures les va pagar la Fundació Zagatka, constituïda a Vaduz (Liechtenstein), i que té com a beneficiari Álvaro de Orleans-Borbón, cosí del que va ser monarca fins al 2014. La fiscalia de Ginebra investiga aquesta fundació i la seva connexió amb el rei emèrit.

Segons informa The Telegraph, Joan Carles va viatjar al Gran Premi de Fórumula 1 d'Abu Dhabi i a la República Dominicana amb els diners que la fundació va rebre després de la compra del Banco Zaragozano per Barclays Bank el 2003, mentre encara estava al tron.

El diari britànic assegura que té documents que demostren la connexió financera entre Joan Carles I i els fons del seu cosí. En declaracions a El País, Álvaro de Orleans-Borbón va assegurar que va pagar els vols, però que no era "el seu testaferro". "Ho vaig fer perquè vaig considerar que estava dins d'aquesta tradició familiar", va assegurar.

Els seus fons estan sent estudiats per les autoritats suïsses, que també investiguen l'advocat Dante Canonica i l'assessor fiscal Arturo Fasana. Aquest últim va obrir el 2009 un compte a Crédit Suisse per a la Fundació Zagatka. Segons els documents que investiga el diari britànic, els fons d'aquest compte provenen de la comissió rebuda per la venda el 2003 del banc espanyol Zaragozano.

Ja el 2015 un altre compte de la fundació es va obrir al banc suís Lombard Odier amb fons trets del compte a Credit Suisse. Va ser des d'aquest nou compte que es van realitzar els pagaments d'uns vols que van sortir des de Torrejón de Ardoz, a Madrid. Altres dels seus destins van ser Bermudes i Nassau, a les Bahames.

Els vols estaven operats per la companyia britànica Air Partner, que va rebre, entre altres, un pagament de 980.000 euros per un vol de tornada des de Vancouver a Madrid el setembre del 2017. El rei emèrit tornava del seu viatge al Canadà, on es va convertir en campió mundial de vela als 79 anys.