El diputat de Junts i membre de l'executiva del partit, Joan Canadell, ha carregat contra ERC i l'ha acusat de demostrar "definitivament que abandona la via de la confrontació i deixa en mans de l’Estat (hi hagi PSOE/Podem o PP/Vox) la resolució del conflicte". A través d'un fil a Twitter, Canadell ha valorat que la reforma del delicte de sedició que s'ha presentat aquest divendres al Congrés dels Diputats "fa molt més difícil el control del territori", que ha exemplificat amb les accions a proposar el Tsunami Democràtic, i "fins i tot les accions dels CDR". Canadell també ha recordat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que va ser investit per culminar la independència, i va pactar amb la CUP i Junts per defensar la taula de diàleg durant 2 anys amb "l'objectiu, amnistia i autodeterminació". 

🔴 Reforma del delicte de sedició, última hora | DIRECTE

 

Moció de confiança o eleccions

Joan Canadell ha lamentat que durant els 18 mesos que porta Aragonès al Govern ha aconseguit una reforma del delicte de sedició "però en cap cas l’amnistia ni l'autodeterminació". A més, el diputat de Junts ha acusat el president d'enganyar a la CUP, com a Junts i la societat civil. "Cal moció de confiança o eleccions, però el PSC/PSOE els cobrirà les espatlles per no fer eleccions", ha reblat. Sobre la sortida de Junts del Govern, Canadell ha assegurat que ja va fer bé de "no ser còmplice d'aquest engany i ara cal que lideri l'alternativa". Per Canadell l'única opció per arribar a la independència és reactivar la DUI, tal com es va aprovar a la ponència política el juliol. "Només tindrem 68 diputats disposats si ERC perd suport dels seus votants a les eleccions vinents i l’alternativa Junts/CUP surt reforçada", Canadell lamenta que en cas de no ser així "entendrem que la societat civil dona la raó a ERC i s’ha acabat el procés d’independència durant anys…". Per últim, el diputat ha afirmat que és optimista, i es qüestiona, els xiulets del Camp Nou són l’inici?

Les reaccions de JxCat

Carles Puigdemont ha considerat que l'anunci de reforma de la sedició simplement "canvia el nom" del delicte, però no el deroga. El president a l'exili convida a "llegir molt bé la lletra menuda i la gran", ja que considera que Sánchez "és un mestre en l'art de l'enganyifa". Alhora, l'eurodiputat de JuntsXCat opina que si es continua condemnat l'organització d'un referèndum per la independència, "tant es val si són 15 anys de presó o en són 5: estan criminalitzant un dret". Segons Puigdemont, el "guany individual" que suposaria la rebaixa de penes que comportaria la transformació de la sedició en un delicte de desordres públics agreujats "no desemboca en un guany polític. No es desjudicialitzaria res". 

Per altra banda, la presidenta de JxCat, Laura Borràs, també a través de Twitter, ha alertat que "ves que el remei dels desordres públics agreujats no sigui pitjor que la malaltia de la sedició". I ha afirmat que amb aquest anunci "Sánchez fa de Sánchez", i, afegeix que "veurem si voldrà dir: l'1 d'octubre no va ser sedició sinó desordres públics agreujats". La líder de Junts ha reblat que si hi va haver desordres públics agreujats "van ser protagonitzats pels cossos i forces de seguretat de l'estat". 

Per últim, el secretari general de Junts, Jordi Turull, en una entrevista a RAC 1 ha dit que la reforma del delicte de sedició "sembla un vestit fet a mida" per poder dir que l'1-O i els fets del 2017 van ser un delicte. "Volem saber si assumeixen que el que va passar el 20-S passaria d'una pena de 9 anys a 5 anys, perquè llavors en tot cas parlaríem de rebaixar la gravetat de la judicialització i no de desjudicialització".