Quan el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va confirmar que el Govern presentaria candidatura per acollir els Jocs Olímpics d'hivern amb el nom de Pirineus-Barcelona 2030, la ira va esclatar a l'Aragó, que va decidir retirar-se.

L'Executiu aragonès, presidit pel baró socialista Javier Lambán, va denunciar que la situació de paritat entre ambdues autonomies no estava contemplada a la carta que Aragonès va enviar al Comitè Olímpic Espanyol. L'empipament va ser tal que fonts del govern aragonès van informar que la confiança de Lambán en el Govern català era inexistent, atesa la "deslleialtat" mostrada per aquest cap al Comitè Olímpic, que és l'organisme que, "amb molt encert", havia liderat fins ara la possible candidatura i el que "necessàriament" havia de continuar fent-ho si seguia endavant.

Qui ha fet costat Lambán i el seu govern en aquesta desfeta ha estat el líder del PSC, Salvador Illa, que aquest dimecres s'ha reunit amb ell a Saragossa. Illa ha reivindicat que els Pirineus optin "de debò" a organitzar els JJOO d'hivern de 2030 en una candidatura conjunta, "d'igual a igual", entre Aragó i Catalunya en la qual posarà "tota l'obstinació". "No estem per perdre oportunitats", ha subratllat.

salvador illa javier lamban - psc

Illa i Lambán, en la reunió d'aquest dimecres / Foto: PSC

Al seu parer, el repte olímpic és una oportunitat per a Espanya i per als Pirineus, on es generaria una important injecció econòmica i un horitzó "molt il·lusionant". Pel que fa al nom de la candidatura, el líder socialista català ha apostat per una denominació acordada en la qual ambdues parts se sentin còmodes.

L'exministre ha remarcat que la societat catalana i els territoris més concernits estan "molt a favor" que se celebrin els Jocs, amb la qual cosa s'ha mostrat convençut que "el sentiment majoritari s'acabarà imposant".

La situació política a Catalunya ha estat un altre dels temes que han tractat en la seva trobada tots dos líders socialistes, on Illa veu que s'està arribant a un "punt d'inflexió" i que la societat està evolucionant. Illa ha afirmat que els catalans anhelen passar pàgina i que l'eix prioritari sigui aconseguir una recuperació econòmica que no deixi ningú enrere.

Derrota rere derrota

Sortir de la candidatura va suposar un cop dur per a l'Aragó. I és que aquesta comunitat autònoma fa dècades que intenta allotjar uns Jocs Olímpics d'hivern, amb el municipi de Jaca com a punta de llança i el domini esquiable dels Pirineus aragonesos.

L'últim intent d'Aragó per optar a uns Jocs Olímpics d'hivern es va produir fa deu anys. En aquell moment la veu cantant la va portar l'aleshores alcalde de Saragossa, Juan Alberto Belloch. La idea no va quallar però va servir per posar en evidència la tensa competència entre Aragó i Catalunya per les seves aspiracions olímpiques.

 

Imatge principal: Salvador Illa i Javier Lambán, en la reunió d'aquest dimecres / Foto: PSC