La presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha reclamat a ERC que encari la negociació dels pressupostos "amb ambició" i "humilitat", recordant als republicans que actualment només compten amb el suport de 33 dels 135 diputats del Parlament. "L'arrogància no és bona companya de negociacions", ha alertat. De fet, Albiach ha admès que les negociacions pels comptes entre les dues formacions "no estan anant bé", encara que ha mostrat confiança en què la trobada entre els comuns i ERC del pròxim dilluns vagi "millor que fins ara". Així ho ha afirmat la presidenta d'En Comú Podem en un acte de presentació de l'alcaldable del partit a Terrassa, Agnès Petit, on també ha assenyalat que no donaran "xecs en blanc" al Govern per fer l'acord pressupostari.

"Estem lluny i no està anant tan bé com la gent del carrer necessita que vagin les negociacions", ha lamentat aquest diumenge Albiach durant la jornada a Terrassa. En aquesta línia, ha detallat que l'última reunió tècnica celebrada amb els representants del Govern per parlar del projecte de pressupostos per 2023, que va tenir lloc divendres passat, no va anar bé. Tot i això, la líder d'En Comú Podem ha insistit que no s'aixecaran de la taula de la negociació pels comptes "fins a última hora". De fet, ha assegurat que estan disposats a buscar un acord "totes les hores que calguin" perquè "Catalunya necessita uns pressupostos ambiciosos". És per això que Albiach ha demanat a ERC que no jugui "amb els titulars" i que treballi per aconseguir "fets" perquè, de moment, durant les converses entre les formacions s'han trobat amb un "Govern erràtic, que va arrossegant els peus i que no té el rumb clar", ha subratllat.

 

Les línies vermelles dels comuns per pactar els pressupostos

Durant l'acte, Albiach ha destacat aquelles línies vermelles més importants que els comuns han marcat durant la negociació pels comptes amb ERC. Entre elles, hi ha destinar un 25% del pressupost de Salut a l'atenció primària amb l'objectiu de reformular el seu model, millorar les condicions laborals dels professionals, així com ampliar les plantilles del personal sanitari. D'altra banda, també han posat sobre la taula demandes en l'àmbit de l'habitatge, una de les qüestions que més els preocupa. En concret, En Comú Podem exigirà que s'ampliï el parc d'habitatges públic amb 5.000 pisos més i recordaran la necessitat d'expropiar els habitatges buits a grans tenidors per tal de complir amb l'actual normativa establerta. En aquesta línia, Albiach ha assenyalat que els grans tenidors i els fons voltors són els responsables de "rebentar" el preu del lloguer i per això considera necessari aplicar polítiques que exigeixin "als rics col·laborar més per sortir de la crisi".