Cristòfol Colom, així com diversos líders confederats,  ha estat el blanc de les protestes antiracistes desfermades als Estats Units arran de la mort a mans de la policia de George Floyd ara fa tres setmanes. Les estàtues de Colom a ciutats com Boston, Miami, Saint Paul (Minesota) o Mineàpolis, han estat derribades o decapitades. En aquest context, la presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach s'ha mostrar a favor de retirar de Barcelona l'escultura de Colom.

Albiach, en una entrevista al diari Ara, assegura que "seria una bona mesura" desmuntar l'escultura de Colom. "El 12 d’octubre no tenim res a celebrar", declara la líder dels comuns . "El reconeixement cap a una figura que va fer possible la colonització d’uns territoris amb el genocidi que va generar allà mateix, a mi tampoc em representa, com Felip VI", afirma. Albiach destaca que el problema del racisme i la xenofòbia no és un problema només dels Estats Units i recorda que també es present a Catalunya, com passa ara amb els temporers de Lleida.  

L'Ajuntament de Barcelona ha descartat fins ara retirar l'estàtua de Colom. L'última proposta la va presentar la CUP el 2018 i no va prosperar. Era la segona vegada que ho plantejava.  L'equip de govern, a mans de comuns, va descartar fer-ho argumentant que malgrat ser crítics amb les connotacions colonialistes del 12 d'octubre, la retirada de l'estàtua no forma part de les seves prioritats.