La Junta Electoral Central (JEC) manté la incògnita sobre el futur de Laura Borràs com a diputada al Parlament de Catalunya després de la condemna del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per prevaricació i falsedat documental. Els magistrats i els catedràtics reunits aquest dimecres al Congrés dels Diputats han acabat al vespre la deliberació sobre el seu escó, però s’han deixat la redacció i publicació dels acords per aquest dijous. “Fins demà no tindrem els acords de la JEC”, han explicat fonts de l’òrgan, que han especificat que “s’han de redactar i avui no tenim temps”.

Els membres de la JEC han començat la reunió a dos quarts de 5 de la tarda i l’acumulació d’expedients conseqüència de les eleccions municipals i autonòmiques feia preveure que la publicació de les resolucions s’allargaria més de l’habitual. Tres hores més tard, el mateix òrgan s’ha aixecat de la taula i ha traslladat per aquest dijous la redacció dels acords presos. Fa una setmana, la JEC va començar la reunió setmanal a la 1 de la tarda i els vuit acords als quals van arribar es van publicar passades les 8 del vespre. Aquesta vegada no ho han aconseguit.

El Parlament i la defensa de Borràs en defensen l'escó

En qualsevol cas, la JEC ja sap el futur que li depara a Laura Borràs després de les al·legacions presentades per la defensa de la líder de Junts i del Parlament de Catalunya, que van defensar-ne l’escó amb arguments anàlegs. La defensa de la presidenta suspesa va sostenir que la JEC era “manifestament incompetent” per decidir sobre la seva condició de diputada i que, sense sentència ferma sobre la taula, no tenia res a apel·lar al voltant de la retirada de la credencial. En l’escrit d’al·legacions, els advocats Gonzalo Boye i Isabel Elbal van denunciar que Borràs havia patit “vulneració de drets”.

“L’administració electoral és manifestament incompetent per a l’enjudiciament de les eventuals situacions d’irresponsabilitat dels diputats al Parlament de Catalunya o qualsevol altra assemblea legislativa”, afirmava l’escrit registrat. A més, carregava contra Vox, Ciutadans i Vox per haver portat la causa a l’òrgan administratiu perquè “manquen de la condició d’interessats per iniciar aquest procediment”. Com recull el reglament del Parlament, l’equip de Borràs va recordar que només li podien arrabassar l’acta de diputada a partir d”’una sentència judicial ferma”. La resolució del TSJC està a l’espera del pronunciament del Tribunal Suprem.

Els arguments del Parlament van anar en la mateixa línia. La Mesa, amb el vot contrari del PSC, va al·legar davant l’òrgan administratiu que, segons l’article 24 del reglament de la Cambra, un diputat només pot perdre l’escó si hi ha una sentencia ferma i que la de Borràs, per prevaricació i falsedat documental, encara no ho és. Ara bé, l’escrit d’al·legacions va defensar l’escó adduint que Borràs ja està suspesa dels seus drets i deures després de l’obertura del judici oral i que, d’aquesta manera, la retirada de l’acta era una mesura “innecessària” i “desproporcionada”.