El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha anul·lat el decret d'ajornament de les eleccions del 14-F. Avui ha estimat el recurs de mesures cautelars d'un particular, i així ho ha comunicat també a la Junta Electoral Central. Davant d'aquest fet, tan sols uns minuts després, l'àrbitre electoral ho ha traslladat a les parts implicades i a les juntes electorals provincials i de zona perquè puguin continuar amb el procediment allà on va quedar interromput per la decisió del Govern de la Generalitat. La maquinària electoral es posa en marxa de nou. Ara tocarà la proclamació de candidatures i la designació de les meses electorals.

De fet, la Junta Electoral Central no s'involucrarà en la decisió sobre aquesta qüestió, perquè pertoca a la justícia ordinària. Així ho traslladarà el seu president, Miguel Colmenero, a la candidatura Primàries, que va elevar una qüestió a l'organisme. Segons fonts de la JEC a ElNacional.cat, consideren que no són competents en aquesta qüestió. Argumenten en aquest sentit que ells arbitren les decisions i actes que tenen a veure amb els processos electorals, però no amb les convocatòries d'aquests comicis. 

Una pluja de recursos va caure ahir al damunt de la taula del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que durant la jornada havia de pronunciar-se. Eren almenys quatre, tres de formacions polítiques i un altre d'un particular. Dos dels impulsors de les impugnacions són partits propers al PSC, com és el cas de Federalistes d'Esquerres o la Lliga Democràtica. Tot i això, els socialistes han negat estar-hi al darrere, malgrat ser l'únic partit que s'oposava a l'ajornament electoral.

La decisió del TSJC

El TSJC estima les mesures cautelaríssimes sol·licitades contra el decret que traslladava les eleccions autonòmiques del 14 de febrer al 30 de maig. Per tant, queda suspès el decret que convoca les eleccions per al 30 de maig i es manté en vigor el que les convoca per al 14 de febrer. Ho ha decidit aquest migdia la secció 5a de la sala contenciosa administrativa del TSJC.

Ara mateix, per tant, i a efectes pràctics, la màquina electoral no s'atura. Continua tot com si les eleccions haguessin de ser el 14 de febrer en espera que el TSJC entri en el fons de la qüestió i prengui una decisió sobre si l'ajornament s'ha fet bé i sobre si la pandèmia obliga a buscar una altra data.