La Junta Electoral Central (JEC) va acordar ahir dimecres obrir expedient sancionador al PP per una possible vulneració de la Llei electoral en l'enviament de missatges de telefonia mòbil a més d'un milió de ciutadans abans del tancament de la passada campanya electoral del 10-N.

Fonts de l'òrgan que supervisa els processos electorals han informat a Efe d'aquesta decisió, adoptada en la reunió d'ahir a partir de les queixes que li va transmetre l'Agència de Protecció de Dades, procedents al seu torn de ciutadans molestos per la recepció dels missatges.

El 8 de novembre, el dia final de la campanya electoral, el PP va enviar a 1,2 milions d'espanyols un SMS per demanar el vot. Aquest missatge començava així: "Hola, soc Pablo Casado". Tot seguit, en el missatge, el PP sol·licitava suport a les urnes per "sumar una nova majoria de canvi a Espanya davant la crisi econòmica i el desafiament separatista".

La Junta Electoral va assumir les queixes provinents de l'Agència de Protecció de Dades per tal com la possible vulneració de la llei es produiria en època electoral. Segons les explicacions de les fonts, la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg) quedaria incomplerta amb aquesta actuació del PP a l'article 58 bis. En aquest, la norma fa al·lusió a l'ús de mitjans tecnològics i dades personals en les activitats electorals.

El punt 4 de l'esmentat article assenyala que "les activitats divulgatives" quant a la petició del vot hauran d'identificar "de manera destacada la seva naturalesa electoral". I el 5 estableix: "Es facilitarà al destinatari una manera senzilla i gratuïta d'exercici del dret d'oposició". És a dir: donar al ciutadà l'opció de renunciar que li continuïn enviant aquesta classe de missatges.

Els SMS del PP no van incorporar ni una referència "destacada" a què es tractava de "publicitat electoral" ni un enllaç que donés a l'elector l'oportunitat de renunciar a aquest tipus de missatges. Per això, la Junta Electoral, afirmen les fonts, després d'estudiar el cas, ha acordat l'obertura d'un expedient al PP.

Aquesta obertura d'expedient al PP se suma a la que va decidir obrir al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, per haver donat una entrevista en precampanya a la Moncloa