La Junta Electoral Central (JEC) té previst convocar els eurodiputats electes al Congrés perquè acatin la Constitució el 17 de juny, de manera que aquest dia el president català a l'exili, Carles Puigdemont, hauria de tornar a Espanya, doncs defensen que és un tràmit d'assistència obligatòria.

Segons han informat a Efe fonts de l'organisme, és la data més probable que sospesa la Junta un cop acabats els terminis que estableix la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) després de la celebració de les eleccions europees (article 220 i següents). Això no obstant, es podrien habilitar els dies següents (18 i 19) en cas d'impossibilitat de compareixença d'algun eurodiputat.

Així, quan acabi l'escrutini, els representants i apoderats de les candidatures disposen de dos dies per presentar reclamacions i protestes, les quals hauran de resoldre les juntes provincials durant els dos dies següents.

Aquestes enviaran a la Junta Electoral Central les operacions fetes abans fins "no més tard" del quinzè dia posterior als comicis al Parlament europeu. I després, "no més tard" del vintè dia després de les eleccions, la Junta Electoral procedirà al recompte a escala nacional i als consegüents tràmits posteriors: atribució d'escons i proclamació d'electes.

A continuació, dins un termini de cinc dies, els candidats hauran de jurar o prometre acatament de la Constitució davant la Junta Electoral Central; és l'article 224.2 de la LOREG. Just aquest article és el que pressuposa una nova controvèrsia entre la Junta i els candidats independentistes en processos electorals, ja que per ser eurodiputat amb caràcter general seria necessari estar físicament davant la JEC i acatar la Constitució. I a més, apunten les fonts, dins la legalitat.

Puigdemont, Comín i Junqueras

Si Puigdemont torna a Espanya, seria detingut. El mateix li succeiria al número dos de la candidatura Lliures per Europa, Toni Comín, que també va ser elegit diumenge.

Una altra controvèrsia la suscitarà el cap de la llista d'Ara Repúbliques, Oriol Junqueras. Tal com va fer el tribunal amb la seva acta de diputat nacional, haurà de permetre que abandoni la presó de Soto del Real aquell dia perquè acudeixi al Congrés, on se celebra l'acatament i l'expedició de la credencial.

Com funciona aquest tràmit?

Aquest és el tràmit: els 54 eurodiputats espanyols elegits acudeixen al Congrés, lliuren les seves acreditacions com a parlamentaris electes, acaten la Constitució i reben la credencial corresponent per anar al Parlament de la UE. El tràmit continuarà amb una posterior reunió de la JEC per analitzar les fórmules d'acatament utilitzades.

Les fonts consultades per Efe indiquen que si durant l'esmentada reunió es considerés que algunes de les fórmules usades no encaixa en l'àmbit legal, seran revocades i els eurodiputats que les haguessin utilitzat deixaran els seus llocs.