El canal televisiu més important del món àrab, Al Jazeera, ha fet un retrat exhaustiu del panorama polític que li espera a Europa en aquesta propera dècada. I subratlla, com un dels models de la ultradreta de referència, el partit espanyol de Vox i la incidència que podrà tenir, de forma immediata al Parlament de Catalunya després de les eleccions del 14 de febrer.

Al Jazeera detalla el perfil de l'actual candidat de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga: "Els tons apocalíptics de Garriga, juntament amb el recordatori de la durada de la crisi de la Covid-19, poden haver augmentat les possibilitats de Vox d’obtenir el suport d’alguns votants catalans que estan esgotats per l’impacte indefensable de la pandèmia i que busquen algú a qui culpar, o per fer-ne una descripció abreujada, fatiga pandèmica". I per tot plegat conclou que Vox "podria modelar el panorama polític del continent durant els propers anys".

aljazeera

Notícia d'Al Jazeera sobre el feixisme europeu

El canal àrab preveu que la ultradreta ocupi fins a 10 escons al Parlament després del 14 de febrer i ho titlla com un "avenç sense precedents en una regió on encara se senten els tremolors del terratrèmol polític de la seva candidatura independentista el 2017, però on la pandèmia també tindrà un impacte". És a dir, el coronavirus és una oportunitat pel feixisme.

Altres casos a Europa

Malgrat que el centre analític se situa a Espanya amb Vox, també es citen altres exemples que posen de manifest aquesta tendència europea. Per exemple, Portugal, Romania o França. En les recents eleccions presidencials de Portugal, la quota de vots del partit Chega va arribar a l'11,9%, i va eclipsar completament l'1,3% que va obtenir en les anteriors eleccions generals del 2019.

El desembre passat, l’Aliança per la Unitat de Romanesos (AUR) va sorgir de la total foscor política per obtenir el 9% dels vots a les eleccions generals i convertir-se en el quart partit més gran del Parlament de Romania. A França, una de les projeccions més recents sobre el possible resultat de la propera votació presidencial del país el 2022, ha vist com la líder de l’extrema dreta, Marine Le Pen, ha augmentat el rècord de popularitat fins arribar a la quasi paritat amb el seu titular Emmanuel Macron.