Vox no confia en els Mossos d’Esquadra i per això demana que arribin més agents de la policia espanyola a Catalunya. És el reclam que ha fet aquest dimecres el diputat Javier Ortega Smith al ministre Fernando Grande-Marlaska. El secretari general de la formació ultra li ha exigit que “mobilitzi qui hagi de mobilitzar” per tal de protegir-los dels suposats “atacs” que estan rebent els seus líders durant la campanya electoral del 14-F. No obstant això, Marlaska ha reconegut la tasca de la policia catalana, que està “garantit la seguretat i la llibertat” de totes les formacions que concorren als comicis al Parlament.

En la seva pregunta durant la sessió de control al Congrés d’aquest dimecres, Javier Ortega Smith ha denunciat que els Mossos d’Esquadra “tenen uns comandaments que els impedeixen actuar” i que això posa en risc “la llibertat i la democràcia” a Catalunya. El número dos de la formació d’extrema dreta ha lamentat que “no hi ha un sol acte que puguem fer en llibertat”. Ortega Smith ha criticat que “hi ha una part d’Espanya que viu sota la bota del separatisme totalitari” i ha instat Marlaska a “dir als seus socis que permetin celebrar les eleccions sense el setge de la gentussa dels CDR i dels totalitaris que assetgen ciutadans que van lliurement a actes”.

Però en la seva resposta, el ministre de l’Interior ha subratllat que les competències en seguretat a Catalunya són dels Mossos d’Esquadra, la tasca dels quals ha reconegut. “Són uns autèntics professionals que garanteixen la llibertat i la seguretat de tots els partits que es presenten a les eleccions”, ha defensat Marlaska. En aquest sentit, ha lamentat que la formació de Santiago Abascal “sembri dubtes sobre els processos electorals”.

Provocació a Ripoll

Veïns de Ripoll van rebre aquest dimarts la comitiva de Vox amb cartells, clàxons i crits de "fora feixistes dels nostres pobles". Tant el candidat de Vox a la Generalitat, Ignacio Garriga, com la líder del partit a Madrid, Rocío Monasterio, van referir-se a la ciutat com a "bressol del gihadisme". La formació va visitar la ciutat d’on era la cèl·lula del 17-A per a denunciar el "totalitarisme de l'islam" i la “invasió migratòria”. Després dels parlaments, la comitiva de Vox va caminar pels carrers del municipi. L'objectiu era arribar fins a la mesquita. Ho van aconseguir, seguits per grups d'antifeixistes i custodiats pels Mossos. També han protagonitzat passejades i actes a Girona o al barri del Carmel de Barcelona, amb protestes de veïns i col·lectius antifeixistes.