El Ministeri de l'Interior, a proposta de la Guàrdia Civil, ha nomenat al coronel Francisco Javier Sánchez Gil nou cap de la Unitat Central Operativa (UCO), han informat a Efe fonts d'aquest departament.

El nomenament es produeix el dia següent que el Ministeri de l'Interior hagi rellevat al coronel de la Guàrdia Civil Manuel Sánchez Corbí com a cap de la unitat. Sánchez Corbí va marxar després d'haver ordenat als seus agents que anessin porta per porta a preguntar —i amenaçar— a la ciutadania que va defensar les escoles si eren els responsables d'haver tirat pedres a un guàrdia civil l'1-O. Corbí també va negar en tot moment que la Guàrdia Civil fos la responsable d'exercir violència contra la població durant la jornada del referèndum.

El relleu de Corbí s'ha produït a petició del director de la Guàrdia Civil per "pèrdua de confiança" després de la publicació d'un correu electrònic seu en el qual comunicava que paralitzava les investigacions de l'UCO per haver-se esgotat els fons reservats.

Problemes del ministeri d'Interior

Fonts d'Interior han destacat que el ministre, Fernando Grande-Marlaska, va encarregar que la cadena de comandament de l'institut armat proposés el nom del substitut de Corbí i s'ha respectat la proposta. El nomenament, igual com el cessament de l'anterior cap, és competència de la secretària d'Estat d'Interior, Ana Botella.

Sánchez Gil va ingressar en la Guàrdia Civil el 1985 i ha format part de l'Estat Major del Cos. Ha dirigit l'UEI, una unitat d'elit responsable de missions especifiques d'alt risc i perillositat, dins i fora del territori nacional.

Aquesta unitat actua en operacions antiterroristes i contra el narcotràfic; en cas de segrestos d'ostatges i desequilibrats mentals especialment perillosos; i en la protecció d'altes personalitats davant de l'amenaça imminent d'un atemptat.

Investigar corrupció

Des de fa any i mig estava al front de l'Agrupació de Reserva i Seguretat, creada el 1988 per recolzar en eventualitats com: incendis, inundacions o catàstrofes, així com a alteracions de l'ordre públic.

La seva missió és mantenir i, en el seu cas, restablir la seguretat pública, i els seus membres s'encarreguen de garantir l'ordre i la seguretat en grans concentracions de masses, realitzar o col·laborar en la protecció i seguretat d'altes personalitats i reforçar els serveis de les Unitats territorials.

A partir d'ara, Sánchez Gil assumirà la direcció de l'UCO, un altre equip d'elit que s'encarrega d'investigar trames de corrupció (des dels ERO a la Púnica o Lezo, entre molts d'altres) i els casos més complicats d'homicidis, desaparicions, segrestos, màfies, drogues o ciberdelinqüència.