"Defensar l'euskera", aquest és, sobre el paper, l'objectiu expressat pel vicesecretari general del PP i candidat al Congrés dels Diputats per Àlaba, Javier Maroto. Ara bé, tot seguit ha assenyalat que aquesta defensa es farà a través d'una llei a presentar en les Cortes Generales que "impedeixi" que la llengua basca sigui una "barrera" per als qui volen accedir a un lloc en l'Administració basca. És a dir, la defensa del basc es basarà a facilitar el seu desconeixement als funcionaris públics.

Maroto ha realitzat aquest anunci en un acte del Partit Popular a Vitòria, on ha posat de relleu l'existència de dues llengües oficials a Euskadi, però ha defensat que "aquesta riquesa ha de ser un valor en positiu" i "mai no convertir-se en una arma llancívola o barrera entre uns i d'altres".

Després d'afirmar que "les lleis estan per complir-les", Maroto ha assenyalat que l'euskera "no ha de ser una eina per imposar o discriminar els alabesos, joves o a qui volen accedir o tenen una feina pública."

Per això, ha avançat que el PP proposarà una llei nacional que defensi l'eusquera però que impedeixi que sigui una barrera per als qui volen accedir a un lloc en l'Administració basca".

Javier Maroto ha assegurat que "hi ha moltes persones" que treballen en l'Administració, en diferents àrees, que han après euskera, però que veuen com el seu lloc de treball "està en risc" per no parlar la llengua basca que en aquest lloc se'ls exigeix "en un moment determinat".

"Volem defensar els alabesos que tenen un lloc de treball en l'Administració i que veuen en l'eusquera un enorme risc de pèrdua de la seva feina o de quedar relegats", ha afirmat.