El president d'Aragó, Javier Lambán, ha estat intervingut quirúrgicament aquest dilluns del càncer de còlon que pateix, i es troba "bé", segons han confirmat fonts del Govern d'Aragó.

Les mateixes fonts han precisat que l'operació ha anat "segons el que estava previst, sense cap complicació".

El president d'Aragó va fer pública la seva malaltia el passat 15 de febrer, i fins que ha estat intervingut a l'Hospital Miguel Servet de Saragossa ha seguit tractament amb quimioteràpia.

Tot i patir la malaltia, Lambán no ha renunciat al càrrec de president, i manté l'activitat. "Vull mantenir el meu compromís amb els aragonesos davant de qualsevol dificultat o circumstància adversa, que és el que vaig prometre davant la Constitució i l'Estatut d'autonomia a l'agost del 2019", va declarar quan va fer pública la seva situació. "El Govern d'Aragó, amb el seu president al capdavant, seguirà a ple rendiment combatent la pandèmia i treballant per la recuperació social i econòmica de la comunitat", va afegir.

Al seu entendre, tot això no suposa "heroïcitat" ni "mèrit especial" per part seva. "Faig el mateix que molts altres ciutadans de diferents professions, que afronten aquesta mateixa malaltia i continuen amb la seva activitat ordinària". "Ho fan -va afegir- per la seva família, per la seva feina, perquè consideren que és la seva obligació o per lleialtat a la seva manera de ser. Jo ho faig també, justament, per això", va assegurar.

A Europa, el càncer de còlon és el segon més comú, amb aproximadament 500.000 casos nous cada any i amb taxes d'incidència més altes en homes que en dones. Les causes del creixement en el nombre de casos poden ser degudes a una vida més sedentària, als mals hàbits en la població, sobretot pel que fa a la dieta, amb un augment del consum del menjar processat i els greixos trans.

Per tant, els experts asseguren que, a més del cribratge, cal una gran campanya i conscienciació sobre la influència d'aquests estils de vida en la incidència de la malaltia, sobretot entre les persones més joves.

Un estudi recent de la Societat Nord-Americana del Càncer confirma l'esmentada tendència. En ell, els investigadors van concloure que l'edat mitjana a què se'ls va diagnosticar aquest tipus de càncer als pacients des del 1989 fins a principis de la dècada de 2000 va ser de 72 anys, però es va reduir a 66 el 2016.