El president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, ha demanat que "no es parli de represàlies o mesures coactives" davant el trencament de la disciplina de vot d'alguns diputats socialistes, entre ells els set del PSC. Ha assegurat, en declaracions als passadissos del Congrés, que en l'única qüestió que està "pensant" i diu i vol en aquests moments és que el dissabte, durant la segona votació de la investidura de Mariano Rajoy, tots els socialistes respectin el que es va decidir al comitè federal. 

El també president d'Astúries no ha volgut fer una menció a part per a l'exlíder del PSOE, Pedro Sánchez: "No li diré a algú que ha estat secretari general del partit el que ha de fer en la votació, ni se m'acut fer-ho", ha apuntat Fernández, que ha explicat que s'han posat en contacte per telèfon i que demà se saludaran. Fernández ha volgut treure ferro a la presència de diputats díscols i ha assegurat en to de broma que no sap quants diputats optaran pel 'no': "Sóc enginyer, però fa molt temps que em dedico a la política. Calculo francament malament", ha assegurat.

Culpa Podemos

Fernández ha responsabilitzat Podemos de l'abstenció del PSOE, com ha fet el portaveu socialista, Rafael Hernando, en el debat d'investidura. El líder de la gestora ha assegurat que podria haver hagut un govern alternatiu si la formació de Pablo Iglesias no hi hagués posat traves.

Pel que fa a la reforma del sistema d'elecció del president del govern, que s'inclou a l'article 99 de la Constitució, Fernández ha admès que no sap quina alternativa s'està plantejant, encara que s'ha referit als sistemes del País Basc i Astúries com a possibles sistemes alternatius d'elecció.

Els pressupostos, "complicats"

Un cop constituït el nou govern, s'obrirà el debat sobre els pressupostos. Davant aquest escenari, Fernández veu especialment difícil que es puguin assumir els comptes que presentarà el govern popular. A més, ha recordat que per aprovar-los no és necessària una majoria absoluta parlamentària, és suficient amb una majoria simple.