L'obertura de l'Any Trias Fargas que es commemora aquest 2022 a Catalunya i que avui ha arrencat oficialment ha servit al conseller d'Economia, Jaume Giró, per subratllar el compromís incondicional d'aquest polític per Catalunya i per reivindicar la feina duta a terme per Convergència en els primers any de restauració del Govern de la Generalitat, en uns "temps de començar-ho tot". "Tot estava per fer, la Generalitat s'havia d'estructurar i s'havia de muscular, dotar-la de recursos i instruments per normalitzar el país que volíem i encara volem ser. Aquells polítics potser llavors no parlaven d'estructures d'estat, però van concebre i realitzar autèntiques estructures d'estat a una Catalunya que encara avui funciona com un rellotge a l'administració catalana", ha destacat.

L'any Trias Fargas ha arrencat el dia en què es commemora el 40 aniversari de la Llei d'Integració Social del Minusvàlid (LISMI), coneguda com a llei Trias Fargas, després que va presidir la comissió del Congrés en què es va elaborar aquest text, que es va conseguir aprovar per unanimitat. Giró ha evocat la sensibilitat social de Trias i l'ha fet responsable de la sensibilitat que "CDC va demostrar sempre envers les qüestions socials, més i abans que ningú". "La prova és la potència que tant en termes pressupostaris com polítics sempre han tingut les conselleries d’Afers Socials de tots els governs liderats per CDC, per aquell espai polític que representava i encara avui representa", ha reblat.

Jordi Pujol Any Trias Fargas / Carlos Baglietto

Jordi Pujol, entre els assistents a l'acte d'arrencada de l'Any Trias Fargas / Carlos Baglietto

L'acte s'ha celebrat al recinte modernista de Sant Pau. L'ha tancat el conseller d'Economia, atès que aquest va ser el departament que va ocupar Trias Fargas al Govern i des del qual s'impulsa els actes de commemoració, i hi ha participat també la consellera de Drets Socials, Violant Cervera. La convocatòria ha reunit dirigents històrics dels Governs de CDC, com el president Jordi Pujol, i consellers, com Xavier Trias, Joan Vallvé, Josep Miró Ardèvol i Antoni Comas. També els exconsellers de Benestar dels governs d'Artur Mas, com Josep Lluís Cleries i Neus Munté, o l'exconsellera socialista Carme Figueras. Entre els assistents hi havia també l'exsecretari general de CDC Miquel Roca, o els exdiputat d'aquesta formació Carles Campuzano i Oriol Pujol.

Giró ha subratllat durant la seva intervenció la cultura enciclopèdica, profunditat teòrica i competència tècnica de Trias Fargas, llicenciat en economia a la Universitat de Chicago, així com el seu europeisme. De la seva banda, la consellera de Drets Socials ha destacat la “visió política” de Trias que va impulsar fa 40 anys una llei tan important com la LISMI per a la integració de les persones amb minusvalies. “Va ser la gota, el primer gra, que va aconseguir que aquest país pogués avançar en aquesta integració”, ha assegurat la consellera que ha garantit que el Govern treballarà "incansable" per impulsar l'autonomia personal de les persones amb minusvalies.

andy Trias Trueta / Carlos Baglietto

Angy Trias Trueta durant la seva intervenció a l'acte / Carlos Baglietto

L'acte ha tingut com a eix central la conversa entre un dels fills de Trias Fargas, Andy, i el periodista Antoni Bassas. Andy, que pateix Síndrome de Down i es va convertir en una persona clau a l'interès del seu pare per la política d'integració social, ha explicat el vessant més humà i familiar de Trias, mentre que el comissari dels actes, Josep Soler, ha recordat la seva faceta com a polític, economista, advocat, escriptor i divulgador, així com els seus compromís amb el país i la societat.

La filla de l'exconseller, katy Trias Trueta, ha explicat com els avenços que aconseguia Andy a casa, malgrat la seva malaltia, van impulsar el seu pare i la seva mare, Montserrat Trueta, a defensar l'impuls d'aquests drets al conjunt de la societat. "S'estava lluitant contra una cosa que era de justícia, un tema de drets. No té cap sentit que per néixer amb una discapacitat perdis els teus drets", ha subratllat Katy, que ha protagonitzat una intervenció reivindicativa dins de  que ha subratllat.

Any Trias Fargas Recinte Sant Pau / Carlos Baglietto

Imatge general de l'acte que s'ha celebrat al recinte històric de l'Hospital de Sant Pau / Carlos Baglietto