Jaume Giró s'ha pronunciat sobre les negociacions amb el govern espanyol, que mantenen en taules diferents el Govern de la Generalitat, ERC i Junts. "Tenir tres taules de negociació fa riure", ha sentenciat aquest dimecres l'exconseller d'Economia al programa Més 324, tot assegurant que "el principal beneficiat d'això és Pedro Sánchez". "L'únic que sap les cartes de les tres taules és el president del govern espanyol", ha afegit. Així, ha manifestat el seu desig que la situació "es pugui reconduir" perquè "seria el millor per al país". A més, ha recordat que al davant hi ha "un estat tan poderós com Espanya".

Sobre què negociar amb el govern espanyol, Giró ha assegurat que "la necessitat més urgent, important i sagnant és superar el dèficit fiscal". "L'infrafinançament que estem patint està afeblint els pilars del país", ha afirmat, tot posant l'exemple dels mals resultats de l'informe PISA. I ha advertit: "Si no se soluciona aviat, no arribarem a temps. (...) Superar el finançament i el dèficit fiscal hauria de ser una prioritat absoluta de tothom".

La importància dels impostos

L'exconseller també ha valorat positivament la possibilitat d'un consorci econòmic i tributari compartit com el que es recull a l'Estatut, ja que "l'important és recaptar els impostos i que es quedin aquí". De fet, ha considerat que és una qüestió important i ha recuperat l'exemple dels bascos: si solucionen tots els punts incomplets de l'Estatut, el País Basc "serà un Estat lliure associat d'Espanya". "Tot el que sigui avançar ens apropa a la independència. Tot el que sigui apropar-nos, és una victòria", ha conclòs.

En aquesta línia, Giró ha comentat les declaracions del ministre Jordi Hereu sobre el retorn d'empreses a Catalunya i ha recordat que el més important en aquest cas és l'impost de societats —que "el recapta tot Madrid i Catalunya no veu ni un cèntim"—. "Les empreses que vulguin tornar, magnífic. Però el que hem d'aconseguir és participar en l'impost de societats", ha sentenciat. Així, també ha afirmat que "cal tenir un sistema fiscal competitiu, pensant en les classes mitjanes treballadores i no en les fortunes".

Retrets a la consellera Natàlia Mas

L'exconseller ha aprofitat l'ocasió per criticar la seva successora, Natàlia Mas, per absentar-se del Consell de Política Fiscal i Financera. "Quan jo era conseller, anava a totes les reunions per a la prosperitat del país", ha recordat, i ha considerat que Mas "s'ha deixat endur per la gesticulació estèril i contraproduent". Llavors, ha oferit un consell: "Amb qui té la paella pel mànec, que a nivell econòmic la té el Ministeri d'Hisenda i el govern espanyol, hem d'aprendre a fer una mica de política exterior. (...) Si aspirem a tenir un Estat, hem d'aprendre a fer política exterior. Quan tractes amb Espanya, has de fer política exterior". 

Finalment, Giró ha enviat un missatge de calma davant del "relat per part de la dreta espanyola" i ha recordat que "encara no hem aconseguit res". "L'únic que manté el poder és Sánchez. Hem d'anar a la nostra i exigir el que mereixem. Un millor finançament és el més urgent", ha conclòs, abans de recordar que "com més habilitat negociadora puguem posar, ens anirà millor".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!