La situació econòmica provocada pels efectes de la inflació fa augurar un hivern complicat, segons ha alertat el conseller d'Economia, Jaume Giró, que ha emplaçat tant al Govern com als grups parlamentaris a tirar endavant els nous pressupostos per a l'any vinent i evitar haver de prorrogar els comptes. "Seria una irresponsabilitat per part de tots, d'aquest conseller, del conjunt del govern però també del conjunt de grups parlamentaris d'aquest Parlament, si no treballem seriosament per tenir uns pressupostos aprovats el desembre", ha advertit Giró.

 

Ha estat en resposta al diputat dels comuns Joan Carles Gallego, a qui ha advertit que sense uns nous comptes, el Govern estarà lligat de peus i mans per lluitar contra els efectes de la inflació, per la qual cosa ha emplaçat la formació morada, com també a la resta de grups de la cambra a col·laborar per fer possibles els nous comptes. "No ens hauríem de permetre prorrogar uns comptes fets en un context diferent i en un horitzó que no té res a veure amb el d'ara", ha alertat, tot subratllant la necessitat d'aprofundir en mesures estructurals.

Així mateix, el conseller ha assenyalat, dirigint-se a Gallego, que cal convèncer tant el PSOE com Unidas Podemos sobre la necessitat d'un pacte de rendes per evitar que es descontroli la inflació, la qual cosa requereix "vigilar" dues coses: d'una banda "que l'augment del salari sigui raonable i que no generi un efecte espiral", i de l'altre que "les empreses facin un esforç de contenció en els preus i que absorbeixin una part del cost de la inflació".

Avís dels comuns

Per la seva banda, Gallego ha assegurat que hi ha marge per negociar "uns bons pressupostos" per a l'any vinent, construint des de l'acord, malgrat que els recursos siguin escassos i les necessitats creixents. Això sí, ha advertit com també ha fet aquest matí la responsable del grup, Jéssica Albiach, que els comuns reclamen ser a la negociació ​des del començament, no en el darrer tram, com va passar amb els comptes de l'any passat, quan el Govern va buscar el seu suport un cop la CUP va descartar fer costat al projecte.

Així mateix, els comuns reclamen que els comptes siguin expansius i, davant l'aposta de Junts d'eliminar l'impost de successions i el de patrimoni, que garanteixin els compromisos fiscals. "No entrarem a negociar una subhasta a la baixa en aquests pressupostos", ha advertit.