Aquest cap de setmana La Sexta ha estat La Sexta Republicana de Catalunya. Dissabte, Gabriel Rufián a La Sexta Noche. Avui Oriol Junqueras a El Objetivo d’Ana Pastor.

I el que ha anat a fer el vicepresident a Madrit (concepte) és pedagogia i a explicar allà el que aquí ens sabem de memòria. De fet, ell mateix ho ha expressat en una piulada feta just en acabar l'entrevista:

La cosa ha començat amb la no-participació en la conferència de presidents, que Junqueras ha dit que va ser una decisió col·lectiva de tot el govern. Motiu? S'hi vol anar a parlar del referèndum d'una manera específica i el Govern espanyol no ho accepta. Però tampoc volen parlar del fons de reserva de la Seguretat Social ni de la futura crisi del deute públic. Aquest últim argument l'ha usat diversos cops al llarg de l'entrevista.

Sobre el referèndum ha intentat ser didàctic i hem acabat al típic debat entre democràcia, argument independentista, i legalitat, argument unionista. Res de nou.

Després hem entrat al canvi en el full de ruta de recuperar el referèndum, que no fa gaire es deia que era una pantalla superada. Junqueras ho ha justificat argumentant que preguntar sempre és bo i que, en el fons, aquest sempre ha estat l'esperit del procés.

El següent tema plantejat per Ana Pastor ha estat el de la participació de tots els espanyols a la consulta catalana. Junqueras ha posat diversos exemples de referèndums d'independència on qui ha decidit sempre ha estat qui volia independitzar-se, no el conjunt de l'Estat al qual pertanyia fins a aquell moment.

Sobre els pressupostos, el també conseller d’Economia ha dit que creu que hi haurà acord. Pastor ha insistit molt a preguntar si dimitirà en cas que no hi hagi pressupostos i Junqueras ha posat un exemple futbolístic: “estem concentrats en el pròxim partit, no en el d’aquí a tres mesos”. A continuació ha defensat que l'actual pressupost és molt social.

“No és cert que hàgim volgut destrossar la CUP”, ha dit Junqueras en relació a les declaracions que va fer Anna Gabriel al programa de Pablo Iglesias. I després d’apel·lar al diàleg i recuperar l'esperit de “el junquerisme és amor”, ha aprofitat per treure el cas Jorge Fernández Díaz i aquella famosa frase sobre destrossar la sanitat catalana. “Això sí que és destrossar”, ha reblat.

Llista conjunta? Junqueras ha dit que primer hi ha d'haver el referèndum. O sigui, això no toca. I, parlant de l'inventor de la frase: “¿Se sent incòmode amb el cas Pujol, que pertanyia al partit amb què ara vostè ha pactat?”, li ha preguntat Pastor. Resposta: “El Pujol que va pactar amb el PSOE i el PP i que l’ABC va fer-lo espanyol de l'any? Doncs estic molt content que la justícia persegueixi ara la corrupció i és una llàstima que no ho hagi fet abans”. I tema resolt.

I com a repicó, el tema Patxi López i la seva candidatura a liderar el PSOE. Pastor li ha preguntat si arribarà a acords més fàcilment amb López que amb Susana Díaz i Junqueras li ha dit que l'experiència demostra que el PSOE mai compleix els acords.  

En resum, per als periodistes catalans, cap titular. Per al públic català, cap novetat. Falta saber quina conclusió n'ha tret el senyor de Múrcia que esperava que acabés l'entrevista perquè volia veure què deien sobre el tema Trillo.