Islàndia ha estat el primer país que ha traslladat públicament a Espanya la seva preocupació pel judici al procés, davant el temor que s'estan vulnerant drets democràtics. El ministre d'Afers Exteriors islandès, Gudlaugur Thor, ha traslladat al ministeri homòleg espanyol el seu malestar, segons ha indicat en declaracions al diari Frettabladid.

Islàndia ha comunicat que està vigilant de prop el judici. "Hem traslladat repetidament la nostra preocupació a les autoritats espanyoles, l'ocasió més recent al mes de gener, quan l'ambaixador d'Islàndia a Espanya va assistir a una reunió ordinària del Ministeri d'Afers Exteriors espanyol. Els assumptes catalans també han estat abordats repetidament amb l'ambaixador d'Espanya a Islàndia", ha revelat Gudlaugur Thor.

El govern islandès reclama que es busqui una solució dialogada amb ple respecte als drets humans. "Seguirem monitoritzant de prop el judici i consultarem amb els nostres principals països socis. Jo mateix vaig abordar els assumptes de Catalunya amb el llavors ministre d'Afers Exteriors d'Espanya l'any passat, quan ens vam conèixer al Consell de Drets Humans de l'ONU, per la qual cosa els funcionaris han seguit les converses", ha afegit.

El diari també parla amb l'advocat de Jordi Cuixart, Olivier Peter, que explica que alguns magistrats d'aquest judici van ser condemnats en el seu dia pel Tribunal Europeu de Drets Humans i que el president del Tribunal Suprem, Carlos Lemes, va ser alt càrrec del govern de José María Aznar.