La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha rebut aquest diumenge part de la barana del pont Avinguda d'Irun (Guipúscoa), on la policia nazi Gestapo va lliurar l'expresident Lluís Companys a les autoritats franquistes.

lluiscompanys

Lluís Companys al pont d'Irun

La peça l'ha donat l'Ajuntament d'Irun, animada per l'Associació de Memòria Històrica Kepa Ordoki. Es tracta d'un mòdul de 67 quilos de ferro colat que formava part de la barana de la passarel·la. La consellera Ciuró ha afirmat que es tracta d'un gest de "reconeixement i reparació" que reivindica la figura de Companys, però també de la "nostra història contemporània i els valors democràtics".

ciuró

L'acte ha comptat amb la participació de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i de representants de l'Ajuntament d'Irun i de l'associació Kepa Ordoki, entre altres. Ciuró ha assenyalat que es tracta d'una donació amb un "simbolisme especial per als catalans", ja que el pont d'Irun, a més de ser el lloc on es va lliurar Companys al franquisme, també va ser utilitzat per moltes persones que a l'any 1936 fugien de la guerra "a qui el mateix Companys havia ajudat a gestionar les necessitats bàsiques".

"Quina paradoxa més cruel. Per a uns va ser la seva salvació i per a Companys va ser la seva sentència de mort", ha afegit Ciuró.

La llei catalana de memòria democràtica

Per tot plegat, la consellera ha dit que la Generalitat fa anys que treballa per recuperar la memòria històrica i ha reiterat que l'any vinent el Govern presentarà l'avantprojecte de la Llei catalana de memòria democràtica, que entre altres mesures, evitarà actes públics d'exaltació o d'homenatge al franquisme o privarà d'ajudes públiques aquelles persones o entitats que contravinguin el que estableix la llei.

Finalment, la consellera ha assegurat que "reivindicar la figura de Companys vol dir reivindicar també les víctimes de la guerra, la postguerra i la dictadura, la nostra història contemporània i els valors democràtics que ens sustenten com a societat”.

A l'acte hi han assistit, a més de Ciuró, el director general de Memòria Democràtica, Antoni Font, el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, així com el regidor delegat d'Irun, Santi Jiménez, l'alcalde de Tornabous, David Vilaró i el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, a més del president de la diputació de Lleida, Joan Talarn i el president del Consell Comarcal d'Urgell, Gerard Balcells.

També hi han assistit Koldo Salinas i Peli Lekuona, president i secretari, respectivament, de l'associació Kepa Ordoki-Memoria Historikoa Bidasoan, que van impulsar la donació a la Generalitat d'un tros de la barana.

Imatge principal: La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró al costat de la barana. - ACN