Els resultats de les eleccions a Castella i Lleó han marcat la irrupció de les candidatures de l'Espanya Buidada, pel bon resultat de la Unió del Poble Lleonès (UPN) i Sòria Ja. UPN, que tenia actualment 1 escó al legislatiu i que reivindica la separació autonòmica de Lleó, ha passat als 3 escons i equipara així els seus millors resultats històrics, mentre que Sòria Ja ha entrat per primer cop a la cambra amb també 3 escons. Por Ávila (XAV), que ja tenia un diputat, el manté. El procés iniciat amb Terol Existeix sembla que ha arrelat a Castella i Lleó, i segons els resultats hauria afectat més els socialistes que no pas al PP. UPL ha rebut amb gran satisfacció la millora de la seva representació. "Va millor que bé", ha indicat sense embuts un dirigent del partit, que ha advertit de l'avenç de la formació en municipis on el lleonesisme amb prou feines tenia pes polític fins ara.

Les eleccions les ha guanyat el PP, a diferència de les del 2019 en què va imposar-se el PSOE, i ho han valorat amb optimisme. Pablo Montesinos, vicesecretari de comunicació del PP, ha estat el primer a analitzar els resultats que apuntaven la victòria al partit amb 31 parlamentaris. "Nosaltres volem governar amb les mans lliures per fer el programa de reformes que Castella i Lleó segueix necessitant", ha indicat. En canvi, des del PSOE, que ha perdut 7 diputats, demanaven prudència i esperar fins al final. Això sí, el president espanyol i secretari general socialista Pedro Sánchez ha optat per quedar-se al palau de La Moncloa i no desplaçar-se fins al quarter general de Ferraz. Ha fet bé: amb l'avenç de l'escrutini només s'han confirmat els bons auguris dels populars mentre el CIS, que donava la victòria als socialistes, ha patit una rebolcada.

El país d'Aznar

 

Els castellanolleonesos no estan acostumats a gaires canvis polítics. Sense anar més lluny, aquestes eren les primeres eleccions anticipades que se celebren en la comunitat. Aquest conservadorisme característic també ha atorgat al Partit Popular un feu segur des de la presidència de José María Aznar el 1987. Trenta-cinc anys després, els populars comencen a perdre força a Castella i Lleó, però més perd el PSOE. El 2019, Mañueco va assolir el pitjor resultat electoral de la història en uns comicis que va guanyar el PSOE, però va aconseguir governar gràcies al pacte amb Cs. El punt d'inflexió va arribar a mitjans de l'any passat, quan ambdós socis es van acusar mútuament de traïció i tot es va acabar torçant arran de la moció de censura fallida de Cs i el PSOE contra Mañueco, que al seu torn va estar inspirada en la de Múrcia.