Irritat i amb menyspreu. Així ha respost, amb tres mesos de retard, l'alcalde de Villaescusa de Haro (Conca), Cayetano J. Solana (PP), al diputat de Esquerra Republicana al Congrés Gabriel Rufián, qui l'octubre de l'any passat va preguntar al govern espanyol si s'havia enviat a la Guàrdia Civil a investigar si hi havia hagut malversació de fons públics en pagar amb diners públics un viatge a veïns de la localitat per assistir a un acte militar en la Base Militar General Menacho, situada a Bótoa (Badajoz).

Després de la pregunta de Rufián, l'Executiu de Pedro Sánchez va respondre que la informació financera de l'Ajuntament de Villaescusa es troba disponible a l'Oficina Virtual del web del Ministeri d'Hisenda, però ara ha estat l'alcalde d'aquesta localitat castellana el que ha acusat el diputat d'ERC d'estar a la "caça del titular tavernari" i de "desinformació i imprecisió".

En un article d'opinió sota el títol 'Els desvetllaments d'un diputat català', publicat a 'El diari conquense' l'esmentat alcalde ha menyspreat l'interès de Rufiàn i s'ha mostrat perplex pel fet que "entre les preocupacions del diputat Gabriel Rufián figuri Villaescusa de Haro i la seva relació amb el Regiment d'Infanteria Saboya número 6, un agermanament que, precisament, aquest any 2019 celebra el seu cinquantè aniversari".

Amb sorna, ha afegit que "amb l'objectiu d'apaivagar els desvetllaments nocturns de Rufián", l'alcalde li ha traslladat que el viatge a què fa referència de quaranta veïns a Badajoz va tenir un cost per a l'Ajuntament de Villaescusa de Haro de 550 euros, una xifra que ha valorat com una "quantitat inferior al seu salari públic estatal de tres dies".

Un menú de 38 euros

Rufián també va preguntar per si l'Ajuntament va pagar a militars el desplaçament a un acte d'homenatge a la bandera que es va celebrar a Villaescusa i un menú de 38 euros en una fonda del municipi, a la qual cosa l'alcalde ha confirmat que aquest va ser el seu preu però aquest cost el va assumir "de forma individual i sense excepció cada veí, des de l'alcalde fins a la metgessa o el rector i des del ferrer fins a l'agricultora o l'electricista."

A més, el primer edil ha dit que Rufián "demostra desconeixement de la realitat quan fa referència a la nomenclatura de la Plaça del Caudllo ja que es va aprovar per unanimitat el canvi de denominació a Plaza de la Villeta en ple celebrat el 28 de setembre de 2017".

"Resulta sorprenent que al diputat li preocupi la relació entre un petit poble de Conca i el regiment de Badajoz quan la seva única pretensió política rau en un assumpte tan antagònic com la independència de Catalunya", ha asseverat.

Per això, ha afirmat, si Rufián li preocupen els castellanomanxecs i extremenys "més li valdria prioritzar assumptes com la severa despoblació que patim a la província de Conca o les deficients infraestructures ferroviàries de Badajoz".

Amb una finalitat "canalla"

"He de confessar que m'irrita haver de citar el nom i apropiat cognom del portaveu d'ERC pel seu afany wildeà de publicitat polèmica i caça del titular tavernari, però en aquest cas se sembla inevitable", ha afirmat, alhora que ha titllat Rufián de formar parteix d'aquest grup "de polítics tuitaires que podríem qualificar com a professionals de la descontextualització en tant que posseeixen el do de vincular conceptes asimètrics i desposseir-los de qualsevol indici de context amb la canalla finalitat de derivar reaccions tendencioses i demagogues".

A propòsit de les afirmacions del diputat sobre el municipi, el regidor l'ha convidat a les festes patronals en honor al Santíssim Crist de l'Expiració de Villaescusa de Haro el proper setembre perquè "conegui de primera mà la relació humana que vincula al nostre municipi amb l'esmentat regiment" i que aprofiti la visita per interrogar els veïns "sobre quina opinió els mereix l'agermanament, l'actitud de l'Ajuntament sobre això i la transparència que es desglossen costos al llibre de festes anual".

També, ha considerat "cridanera", no obstant això, "la precisió de les qüestions que va plantejar al Govern el passat 25 d'octubre", preguntant-se "si la seva font informativa prové d'algun veí del municipi que aprofita la conjuntura per interès polític, en el cas de la qual preferiria que qüestionés públicament l'amistat que lliga al poble amb el Regiment Saboya i no a través de polítics oportunistes."