La Guàrdia Civil creia que l'expresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, preparava un "exèrcit de robots", "drons de combat" i "sistema de defensa contra míssils" per una hipotètica Catalunya independent. Els analistes de la Guàrdia Civil van arribar a aquesta conclusió després d'analitzar el projectes de big data en què treballava l'exconseller, a més d'intervenir les dades de diversos CDRs, informàtics i empresaris que van ajudar a dissenyar els plans digitals del Govern de l'aleshores president, Quim Torra. És una de les conclusions que apareixen en un informe de la policia que ha revelat Elmón.cat. 

El document assegura que Puigneró va formar part d'una trama per preparar estructures de defensa per una Catalunya independent. La resposta de Puigneró no s'ha fet esperar i ha contestat a l'informe a través del seu Twitter, on ha publicat una foto en la qual apareix estirat a terra amb dos robots de joguina i ha escrit en to irònic: "Tot a punt. Bona nit". 

tuit Puigneró Guardia Civil

Màxim responsable de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya

L'estratègia de comunicació i la implantació de la intel·ligència artificial a l’administració catalana són algunes de les conclusions a les quals ha arribat aquest informe que també ha servit per alimentar causes judicials com l'Operació Judes, l'Operació Tadeo o el cas Tsunami. L'informe al qual es refereix Elmón.cat data de l'1 d'agost de 2019, que estava qualificat de secret. Els investigadors, a partir d'unes converses telefòniques, vinculen a Puigneró amb una trama oficial per preparar estructures de defensa en una virtual independència. La Guàrdia Civil acusa l'exvicepresident del Govern com a "màxim responsable de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, peça clau en el funcionament del sistema informàtic que va fer possible el referèndum il·legal del Primer d’Octubre, donant a més la circumstància que en dates recents ha presentat oficialment l’ús de la tecnologia blockchain per la seva pròxima aplicació a l’administració catalana".

A més, també li retreuen la creació del Projecte República Digital Catalana, el que era una mena d'estat català al núvol. L'exconseller era el responsable de crear el primer esborrany, on es pretenia crear estructures d'Estat a la xarxa, des d'un bitcoin català a un Parlament virtual o la gestió de l'assistència mèdica. 

Un exèrcit de robots

L'informe del cos policial alerta dels "elements que proposa" el document impulsat per la conselleria de Puigneró. Destaca, doncs, diverses referències a la "tecnologia de la informació i la seguretat" així com de la "defensa de la seguretat catalana". Els investigadors assenyalen les estratègies que preparava el Govern sobre l’aplicació de la intel·ligència artificial en l’àmbit de la defensa i la seguretat d’un suposat Estat català independent. 

La Guàrdia Civil alerta al jutge García Castellón i a la fiscal del cas, Teresa Sandoval, que el document de la investigació, "estudia uns sistemes de defensa contra els míssils i antiaeris automatitzats més precís", segons explica el diari. En el mateix informe s'inclou en el projecte "drons de combat autònoms" i "exèrcits de robots", inclòs un pla que incorporava l’ús de robots de combat de grans capacitats gràcies a la intel·ligència artificial". A més, també comptava amb l'ús de la intel·ligència artificial en la seguretat catalana en carretera, pel que fa a semàfors i enviament de patrulles policials.