L'advocat Gonzalo Boye ha mostrat la seva ironia contra els sectors crítics amb els apropaments entre l'independentisme i el PSOE de les darreres setmanes. Boye, a través d'una piulada aquest divendres ha reflexionat que "el gran avantatge del purisme polític és que les seves tesis sempre semblen encertades", tot i que, ha advertit que la materialització d'aquest "món ideal" no la veurem mai. Malgrat la comprensió perquè pot "resultar atractiu i arribar a ser reeixit en la destrucció", ha advertit que mai es pot donar en la construcció, ja que ha d'anar "apegada a la realitat i als materials amb els quals en cada moment es compta". 

Precisament sobre aquesta qüestió, es manifestava l'ANC fa una setmana després de la constitució de la Mesa del Congrés, on gràcies als vots d'ERC i Junts, la candidata socialista Francina Armengol es convertia en la presidenta del Congrés. En un comunicat, l'entitat els qualifica de "pactes de rebaixa" i es queixava que "blanquegen l'Estat davant Europa". L'ANC considera que facilitar la constitució de la Mesa suposa "entrar en el joc" de qui vol que els catalans siguin "súbdits" i que aquesta estratègia no conduirà a la independència. L'organització liderada per Dolors Feliu també alerta del "perill de perdre de vista l'objectiu de la independència" i assenyala que "només el bloqueig de les institucions espanyoles pot precipitar la fallida de l'Estat i abocar els partits a la necessitat de resoldre el conflicte català si volen governar".

Junts i ERC registren grup propi al Congrés

ERC i Junts van registrar aquest dijous, només un dia abans que acabés el termini, els seus respectius grups parlamentaris al Congrés dels Diputats. Per tal de fer-ho possible, Junts ha comptat amb el préstec de 4 diputats del PSC, mentre que ERC ho ha fet amb 2 cedits per Sumar. D'aquesta manera, els dos partits compleixen els requisits que estableix el reglament del Congrés per constituir grup propi. L'article 23 del reglament del Congrés estipula que els grups parlamentaris han de complir una de les tres condicions que estableix per poder-se constituir: disposar de 15 diputats, tenir cinc diputats i "el 15% dels vots a les circumscripcions on s'han presentat", o haver aconseguit el 5% dels vots a tot l'Estat.

ERC i Junts van obtenir set diputats cadascú a les eleccions del 23-J. Els republicans es van quedar amb una mitjana del 13,16% dels vots a les quatre províncies catalanes. No superaven el 15% a Barcelona (12,33%) i Girona (14,74%). Sí que ho feien a Lleida (18,62%) i Tarragona (15,07%). Pel que fa a Junts, la mitjana de vot a les quatre demarcacions va ser de l'11,6%. No van superar el llindar del 15% a Barcelona (9,68%) i Tarragona (11,08%), mentre que sí que ho van fer a Girona (19,6%) i Lleida (18,04%). Malgrat que el reglament del Congrés estableix que cal "el 15% dels vots a les circumscripcions on s'han presentat" hi ha precedents de formació de grups al Congrés utilitzant la mitjana de les demarcacions, i el Tribunal Constitucional ha avalat aquesta fórmula.

El PSOE cedeix senadors a Junts

La mateixa fórmula ha utilitzat el PSOE al Senat, on deixa 4 senadors al grup que conformen Junts (3 senadors), Coalició Canària (2) i BNG (1). El reglament del Senat estableix que el mínim de senadors són 10, de manera que el PSOE els deixa 4 senadors. Un cop constituït el grup, el mínim de senadors perquè no s'hagi de dissoldre són 6, de manera que Junts, CC i BNG podran mantenir-lo, a priori, sense problema, i els senadors socialistes podran tornar al de la seva formació. Malgrat que serà la Mesa del Senat, on té majoria el PP, l'òrgan que hagi de donar el vistiplau a aquest moviment. 

Pel que fa a ERC, els republicans comparteixen grup amb Bildu, amb qui es van presentar en coalició i disposen entre els dos d'11 diputats, un més dels necessaris per constituir grup.