Irídia, Òmnium Cultural i l’ANC han impulsat la investigació perquè finalment 5 agents de la policia espanyola siguin jutjats per la seva actuació l’1-O a Barcelona i, en concret, per la greu lesió patida per Roger Español, que va perdre l’ull dret per l'impacte d'una pilota de goma. El titular del jutjat d’instrucció 7 de Barcelona, Francesc Miralles, ha tancat la investigació i ha enviat el sumari a l’Audiència de Barcelona, que serà l’encarregada de jutjar els policies, segons han anunciat les entitats aquest dimecres. En aquest judici, també es jutjarà Español per un delicte d’atemptat contra agents de l’autoritat per haver tirat una tanca a un grup policial que era al carrer Sardenya de Barcelona i que van actuar al punt de votació del referèndum situat a l’escola Ramon Llull. En concret, els policies enviats a judici són l'escopeter que va ferir Español; un inspector, un oficial i un subinspector que conformaven la cadena de comandament de l'escopeter i un altre oficial per lesions a votants.

El magistrat Miralles va tancar aquesta investigació el juny de l’any passat, i, inicialment, va enviar a judici Español i tres agents de la policia, que finalment s’han ampliat a cinc, tal com exigien les acusacions particulars i populars. Ara, en una resolució del 22 de juny passat, el jutge tanca el sumari, tot i que indica que les defenses dels agents han presentat recurs al seu processament, però que com aquest tràmit no atura el procediment, l'eleva a l'Audiència de Barcelona, que és el tribunal jutjador i ha d'acabar els darrers tràmits, abans del judici.

L’impuls de la investigació ha estat liderada per les advocades de les entitats, personades com a acusació popular: Sònia Olivella, d’Irídia, que també és acusació particular en el cas d’Español; Laia Serra, en nom d’Òmnium, i Esther Palmés i Pilar Rebaque, en nom de l’ANC. Ara, la Fiscalia i les acusacions han de presentar els seus escrits i les penes que sol·liciten per a cada un d’ells. Caldrà veure si la Fiscalia acusa tots cinc agents, o només l’escopeter.

La identificació de l’escopeter

L’escopeter (amb el número operatiu UC563) que serà jutjat “va disparar una pilota de cautxú, causant greus lesions a Español, incomplint les mesures de seguretat recollides en la circular sobre el material antidisturbis”, afirmava el magistrat Miralles en la primera resolució de processament. L’acusació de Roger Español va aportar un munt de vídeos i els Mossos d’Esquadra van identificar aquest escopeter. Les acusacions populars d’Irídia, Òmnium i l’ANC han impulsat que també sigui jutjada la cadena de comandament que va validar l’actuació d’aquest escopeter.

A banda, l’Audiència de Barcelona va donar la raó a Español que la seva lesió podia ser dolosa o culposa, i calia transformar el procediment judicial a sumari. "El relat fàctic en les circumstàncies que consten en la causa tant poden respondre a títol de dol com a títol d'imprudència, sense que s'hagi de descartar cap d'aquestes opcions, de manera que considerem que escau acomodar els tràmits al propi de procediment ordinari, amb majors garanties i sense menyscapte de la tutela judicial efectiva", afirmava el tribunal.

La segona causa contra agents

Paral·lelament, la segona causa contra una setantena d'agents policials per haver pegat votants en 15 escoles de l'1-O a Barcelona, que també instrueix el titular del jutjat d'instrucció 7 de Barcelona, no s'ha tancat perquè les acusacions van presentar nous recursos per ampliar els agents que han de seure al banc dels acusats, amb el perill que en alguns casos la seva actuació ja hagi prescrit, si són considerats delictes lleus.