Novetats importants. El titular del jutjat d’instrucció 7 de Barcelona ha processat tres agents de la policia espanyola pel delicte de lesions per haver picat a votants de l’1-O a l’escola Ramon Llull de Barcelona i a un escopeter per haver rebentat l'ull dret a Roger Español amb una pilota de goma. A més, també ha processat Español pel delicte d’atemptat contra agents de l’autoritat per haver tirat una tanca a un grup policial que era al carrer Sardenya de Barcelona el dia de la votació. Español va estar a la candidatura de JuntsxCat al Senat, sense obtenir l’acta. Ara, s'hauran de presentar els escrits d'acusació i fixar la data del judici.

En la resolució, comunicada aquest dimarts, el magistrat Francesc Miralles, afirma que l’escopeter (amb el número operatiu UC563) “va disparar una pilota de cautxú, causant greus lesions a Español, incomplint les mesures de seguretat recollides en la circular sobre el material antidisturbis”. L’acusació de Roger Español, exercida per la penalista Anaïs Franquesa, va aportar un munt de vídeos i els Mossos d’Esquadra van identificar aquest escopeter.

 

Impunitat

El codirector d’Irídia, Andrés Garcia Berrio, ha valorat de “forma molt positiva” el processament de l’escopeter, del qual precisa que “per primer cop s’ha identificat un agent” que va disparar pilotes de goma a un ciutadà, amb un informe dels Mossos. Ha afegit que gràcies “a la col·laboració ciutadana”, que va aportar molts vídeos dels fets, així com a periodistes, es va poder identificar l’agent de la policia espanyola i "fer un pas endavant contra la impunitat". L’advocat, però, ha lamentat que no s’hagi processat els comandaments que estaven al costat de l’escopeter, i que queda pendent un informe dels Mossos sobre quantes bales de goma es van disparar a Roger Español.

Dolós

El juny passat, l’Audiència de Barcelona va donar la raó a Español que la seva lesió podia ser dolosa o culposa, i calia transformar el procediment judicial. "El relat fàctic en les circumstàncies que consten en la causa, tant poden respondre a títol de dol com a títol d'imprudència, sense que s'hagi de descartar cap d'aquestes opcions, de manera que considerem que escau acomodar els tràmits al propi de procediment ordinari, on amb majors garanties i sense menyscapte de la tutela judicial efectiva", afirmava.

Més agents

En la resolució d'avui, el jutge detalla que processa el màxim responsable de l’actuació policial a l’escola (amb el número operatiu UC50), del qual assegura que “va ser el primer a usar la defensa policial contra les persones assegudes a terra, ordenant així el seu ús als seus subordinats”, i que a més va “ordenar i permetre l’ús de pilotes de goma, fora dels supòsits previstos per la circular interna policial”.

Finalment, processa a dos funcionaris (amb els números UC53 i UC51), per l’ús de la defensa sobre les persones assegudes a terra, “suposadament incomplint la normativa relativa a l’ús de mitjans i a l’ús de la defensa policial”.

Causa oberta

Paral·lelament, el titulat del jutjat d’instrucció 7 de Barcelona ultima la investigació de l’actuació policial en 15 escoles de Barcelona, on hi ha una setantena d’agents investigats. Les entitats ANC, Òmnium i Irídia van demanar ampliar la investigació a uns 30 més. L’Audiència de Barcelona ha de resoldre la petició, ja que el magistrat no va acceptar totes les imputacions.