La Secretària d'Estat d'España Global, Irene Lozano, ha anunciat la seva participació en un acte de l'organització unionista Societat Civil Catalana. Ella mateixa, i España Global, han repiulat la propaganda d'aquest acte, la "Jornada sobre Convivència Lingüística a Catalunya". Aquest acte, que en teoria té com a objectiu "millorar la relació entre les principals comunitats lingüístiques" sens dubte va destinat a qüestionar les polítiques lingüístiques en vigor, i en especial la immersió lingüística, una de les obsessions de Societat Civil.

Entre els convidats s'hi troba Francisco Oya, un professor d'història de secundària molt criticat pels seus alumnes pels seus comentaris franquistes, racistes i homòfobs. També figura al programa la psiquiatra Carmen Leal, que ha titllat l'independentisme de "Malaltia vírica terriblement contagiosa" i de "diarrea mental". I no hi falten els habituals col·laboradors de Societat Civil, com Arcadi Espada i Félix Ovejero (els dos vinculats estretament a la fundació de Ciutadans).

España Global en principi és una institució pública encarregada de "la imatge i la reputació d'Espanya" que vol encarregar-se de "millorar la percepció" d'Espanya a l'exterior i "entre els propis espanyols". En realitat, s'ha convertit en una eina de l'unionisme, centrada sovint en el desprestigi de l'independentisme, en línia amb la política d'atac del sobiranisme defensada per Josep Borrell. Amb el gest d'Irene Lozano, el govern del PSOE s'alinea clarament amb les forces de l'espanyolisme més radical i anticatalanista.

La periodista Irene Lozano havia estat diputada pel partit unionista UPD de 2011 al 2015, i en aquell any, després de perdre les primàries en aquest partit, es va unir al PSOE. Això va sorprendre perquè des de les files d'UPD havia acusat sovint als socialistes de corrupció (amb un to que molts andalusos havien considerat insultant per a la seva terra). Sánchez la va situar al número quatre a les llistes per Madrid, el que va garantir la seva elecció com a diputada socialista. Més tard, li va donar la responsabilitat d'España Global (l'antiga Marca España).

Societat Civil Catalana és una organització que va ser acusada de vincles amb personalitats feixistes. També ha estat molt qüestionada per irregularitats econòmiques. En els darrers temps ha fet un gir cap a la moderació, que ha irritat profundament a alguns dels que anteriorment li donaven suport.