La veterana eurodiputada del PSOE, Iratxe García, apunta a cap de llista del PSOE per liderar el partit en les pròximes eleccions europees del 9 de juny. Substituiria al qui va ser cap de cartell just fa cinc anys, Josep Borrell, que es va convertir en l'Alt Representant de la diplomàcia europea dins la Comissió. García compta amb el suport de la formació i del líder socialista i president espanyol, Pedro Sánchez. I és que Josep Borrell es va autodescartar com a candidat el passat dimarts, mentre un dels noms que sonava com a possible cap de llista, Teresa Ribera, ha rebutjat encapçalar una llista que totes les enquestes la situen com a segona opció a una distància rellevant del Partit Popular. 

Tal com recull El Español, Borrell va apuntar aquest dimarts que hauria de seguir al seu lloc "fins al final del mandat", que conclou a l'octubre d'enguany, quatre mesos després de les eleccions al Parlament Europeu i quan es configura la Comissió Europea. "Tothom entén que tinc una feina que no puc deixar. Seria una irresponsabilitat fer-ho", va dir Borrell, fent referència al fet que es vol centrar en la seva feina com a Alt Comissari d'Exteriors de la UE i no centrar-se en la campanya electoral. I és que l'exministre de La Pobla de Segur té sobretot dues patates calentes: la invasió de Rússia sobre Ucraïna i el conflicte entre Israel i Palestina. Segons el mitjà citat, García no s'ha postulat oficialment, però sí que ha traslladat la seva predisposició a la direcció del PSOE. 

Reunió amb Puigdemont

Iratxe García va ser la tercera persona que es va reunir amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, en la primera reunió que es va produir a Brussel·les, als despatxos del Parlament Europeu. També hi va assistir el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, el cap de la delegació socialista, Javier Moreno, I el secretari general del partit, Jordi Turull. 

A més, Iratxe García és la presidenta del grup socialista a l'Eurocambra i és la vicepresidenta del partit a Europa. Així mateix, va anar com a número 2 de Borrell. Nascuda a Barakaldo el 1974, Iratxe García ha viscut gran part de la seva vida a Valladolid. És eurodiputada des del 2004 i va ser diputada al Congrés entre el 2000 i el 2004, així com regidora a l'Ajuntament de Laguna de Duero. 

Tanmateix, les enquestes no donen una posició gaire bona al PSOE, que va guanyar els comicis del 2019 amb 8 eurodiputats més que el PP (21 vs. 13). En canvi, els de Pedro Sánchez arrosseguen ara el desgast de governar i les cessions als partits independentistes els hi pot passar factura. Segons una enquesta de Sigma Dos, el PP aconseguiria 25 eurodiputats, mentre que el PSOE 20. Els populars arrossegarien tot el vot de Ciutadans, malgrat que l'ultraespanyolista de Vox també creixeria. De fet, es preveu un creixement de la dreta i l'extrema dreta arreu d'Europa, que dificultaria una reedició del pacte actual en la Comissió entre populars, socialistes, liberals i verds. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!