El conflicte entre Israel i Hamàs, que està ocupant l'actualitat des de fa gairebé 10 dies, segueix deixant en evidència les diferents postures dels membres del govern espanyol. Després de la picabaralla entre el govern espanyol i l'ambaixada d'Israel a Madrid que es va produir aquest dilluns, la seva portaveu, Tal Itzhakov, ha parlat en una entrevista a Catalunya Ràdio on ha defensat que la guerra d'Israel no és amb Palestina, sinó amb el "grup terrorista de Hamàs". Sobre les declaracions dels membres del govern espanyol ha demanat comprensió amb Israel perquè "s'ha d'entendre que la situació és complexa".

Després de les declaracions d'Itzhakov, han entrevistat la líder de Podemos i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, que ha assegurat que les paraules de l'ambaixadora israeliana a Espanya "em regiren l'estómac". Belarra ha afirmat que "Israel obvia el dolor dels palestins assassinats a la Franja de Gaza, són un estat ocupant. No és conflicte de fa una setmana, sinó de dècades". Belarra ha reiterat la seva postura, i ha recordat que les víctimes són les de Palestina. La ministra ha assegurat que és responsabilitat del govern espanyol "tancar el cercle mediàtic", malgrat que ha reconegut el poder d'Israel—que compta amb el suport dels Estats Units— "hem d'alçar la veu". En aquest sentit, ha insistit que han demanat al seu soci de govern—el PSOE— portar el primer ministre israelià, Benjamín Netanyahu, davant la Fiscalia de la Cort Penal Internacional una petició perquè s'investiguin els "crims de guerra" comesos a Gaza. I així "dir-li al món que el que estem veient a Palestina no forma part del que un país demòcrata pot permetre". 

Reconeixement de l’estat palestí 

En relació amb la proposta de Sumar de reconèixer Palestina com un estat, Belarra ha considerat que està bé, malgrat que ha lamentat que "sembla bastant evident que els palestins estan esgotats de la comunitat internacional". En aquest sentit, ha demanat "canviar la narrativa" entorn del conflicte a Pròxim Orient i denunciar la "voluntat d'extermini" d'Israel contra el poble palestí. La líder de Podemos ha subratllat que "ningú nega el dolor per les morts de civils israelians", però ha assenyalat que "Israel òbvia el dolor dels palestins, passa per sobre dels més de 1.600 palestins i palestines assassinats, bombardejats, a la Franja de Gaza en les últimes setmanes".

"Jo parlo en nom del govern d'Espanya i en nom del meu partit, com em correspon per la posició que ocupo", ha puntualitzat. Belarra ha posat en relleu que "Espanya ha liderat dins de la Unió Europea, la posició d'exigir a Israel que compleixi amb el dret humanitari internacional", encara que a Podemos veuen possible "anar més enllà" i "canviar la narrativa" a l'hora d'explicar el conflicte.

Picabaralla entre el govern espanyol i Israel

Durant la darrera setmana, tots els líders polítics han mostrat la seva postura davant el conflicte entre Israel i Hamàs, que està deixant milers de morts a la Franja de Gaza. Aquest dilluns, Israel va sortir al pas per condemnar les declaracions "immorals" aliant-se amb el grup terrorista Hamàs realitzades per "uns certs membres" del govern espanyol i va demanar a Pedro Sánchez, que les condemni "inequívocament". En un comunicat de la seva Ambaixada a Madrid, Israel va manifestar que "condemna enèrgicament les recents declaracions d'alguns membres del govern espanyol", malgrat que no va assenyalar ningú en concret. 

Israel considera "profundament preocupant" que mentre està de dol per la mort de més de 1.400 persones i el segrest de més de 150 civils per part de Hamàs "uns certs elements dins del govern espanyol han optat per alinear-se amb aquest terrorisme" que ha equiparat amb Estat Islàmic. "Aquestes declaracions no sols són absolutament immorals, sinó que també posen en perill la seguretat de les comunitats jueves d'Espanya, exposant-les al risc d'un major nombre d'incidents i atacs antisemites", ha previngut la legació diplomàtica.

La resposta de Belarra—una de les ministres que més contundent s'ha mostrat contra Israel— no es va fer esperar. La líder de Podemos va denunciar que el govern d'Israel està cometent "crims de guerra a la Franja de Gaza". En una piulada, Belarra assenyalava que s'estan produint "bombardejos massius, talls d'aigua i llum, no deixen entrar ajuda humanitària". Va concloure així que, "denunciar aquest genocidi no és alinear-se amb Hamàs", sinó una obligació democràtica. "El silenci, complicitat amb el terror". 

Defensa de la llibertat d'expressió política

El govern espanyol ha rebutjat les "falsedats abocades" en el comunicat de l'Ambaixada d'Israel sobre alguns dels seus membres i assegura que no accepta insinuacions infundades sobre els seus ministres podent qualsevol polític "expressar lliurement posicions" com a representant d'un partit. En un comunicat, el Ministeri d'Exteriors al·lega que la posició del govern espanyol en el seu conjunt respecte als atacs terroristes perpetrats per Hamàs és clara: "Condemna categòrica, exigència d'alliberament immediat i incondicional d'ostatges i reconeixement del dret d'Israel a defensar-se dins dels límits marcats pel Dret Internacional i el Dret Internacional Humanitari", exposa.