La Guàrdia Civil investiga el pagament de suborns a l’entorn de l’embaixador d’Espanya a Haití per aconseguir projectes de reconstrucció després del terratrèmol del 2010. La mà dreta de l’expresident  de Madrid, el popular Ignacio González, hauria ordenat el pagament de 14.000 euros al pare de l’ambaixador

La Guàrdia Civil, segons informa la Cadena SER, ha demanat al jutge de l’Audiència Nacional que instrueix l’operació Lezo l’obertura d’una nova línia d’investigació al detectar-se possibles suborns de la mà dreta de l’expresident madrileny al Canal Isabel II, Edmundo Rodríguez, a l’ambaixador a Haití entre el 2011 i el 2014 i ara ambaixador a Angola, Manuel Antonio Hernàndez Ruigómez. Els suborns eren a canvi de la seva mediació amb les autoritats haitianes per a l’obtenció de l’adjudicació de projectes de reconstrucció d’infraestructures hídriques després del terratrèmol que va arrasar l’illa l’any 2010.

Les investigacions van començar quan la Guàrdia Civil va detectar que Edmundo Rodríguez Sobrino, expresident de la filial iberoamericana del Canal Isabel II, va ordenar el pagament de 7.200 euros  els anys 2013 i 2014 al pare de l’ambaixador, el catedràtic Mario Hernández Sánchez-Barba, suposadament per la publicació d’articles d’opinió al diari La Razón, publicació en la qual Edmundo Rodríguez era conseller.

7.200 euros l'any

En un registre al domicili de la secretaria d’Edmundo Rodríguez, els agents de la Guàrdia Civil van trobar una nota sota l’epígraf on es pot llegir “li paguem perquè ens doni un projecte 7.200 euros l’any”. I afegeix “ho facturen la germana o el pare”.

La Guàrdia Civil sosté que ha trobat connexions entre la mediació de l’ambaixador en certs projectes i els pagament al seu pare. Hi ha correu electrònics entre l’ambaixador i Edmundo Rodríguez, on el diplomàtic li expressa els seus avenços davant les autoritats haitianes.

Mentre Hernández Ruigómez va ser ambaixador d’Haití, les empreses del Canal Isabel II van aconseguir dues adjudicacions a Haití per valor de 19,4 milions d’euros.