La tensió pel debat independentista no només s’ha instal·lat a l’hemicicle del Congrés i ha avinagrat l'ambient ja habitualment tens que es respira a aquesta Cambra, sinó que a més s’ha fet notar als carrers de Madrid en aquest inèdit dissabte de debat d’investidura. Mentrestant, dins de l’hemicicle, el candidat, Pedro Sánchez, se les tenia amb els líders de PP, Pablo Casado, i Vox, Santiago Abascal, que l’acusen d’agafar-se al poder a qualsevol preu, una manifestació espanyolista intentava arribar fins a les portes del Congrés.

A dos quarts d’una, el líder del PP s’ha enfilat a la tribuna per obrir el torn dels grups amb un discurs duríssim contra Sánchez, molt més tens que el que va protagonitzar el passat mes de juliol en la darrera investidura fallida.

Epitafi polític de Sánchez

Només situar-se davant del micròfon, ha advertit al candidat que aquest govern, la coalició del PSOE amb Podemos, serà el seu epitafi polític i ha titllat de “patètic” que hagués arrencat la seva intervenció assegurant que no es trencarà Espanya. En poc més de dos minuts ja havia advertit a Sánchez que si el president, Quim Torra, no plega en les properes hores el govern haurà d’iniciar els tràmits per obligar-lo a fer-ho i, en cas que no compleixi, “hauria d’activar d’immediat l’article 155”.

Abascal Ortega Vox debat investidura 04 01 2019 EFEOrtega Smith i Abascal (Vox), al debat d'investidura al Congrés / EFE

Espanya decideix el seu president però no pot deixar de mirar de reüll i amb molta atenció el que passa a Barcelona. Pocs minuts després que el vicepresident Pere Aragonès assegurés a la sala de premsa del Parlament que Torra seria el president que negociaria en la mesa bilateral amb el govern espanyol, Casado l’hi feia saber a Sánchez que el vicepresident “està d’acord amb la insubmissió de Torra”.

Catalunya a banda, els retrets de Casado a Sánchez han brollat en una cascada constant. El popular ha titllat Sánchez de “mentida caminant” i ha advertit que ell és “l’única malaltia que avui es pot cronificar a la democràcia espanyola”. “Avui Espanya es queda sense socialisme constitucionalista i vostè és el responsable”, ha ventat enmig dels aplaudiments de la incansable bancada del PP.

L’embranzida, però, no ha sorprès Sánchez, que duia les rèpliques escrites. La topada entre el candidat i el cap de l’oposició s’ha anat reduint a un enfrontament personal, en què el socialista ha respost als insults del popular recordant-li que aquest any havia perdut cinc eleccions i que estava a tres milions de vots de diferència amb el pitjor Mariano Rajoy. “Per saber guanyar, senyor Casado, s’ha d’aprendre a perdre”, ha retret en mig de la constant escridassada dels diputats populars, que no han parat de fer-se sentir durant el duel entre els dos polítics.

concentracio espanyolista congres efeManifestants ultres davant del Congrés / EFE

Mentre el candidat i el líder de l’oposició s’esbatussaven, la concentració espanyolista que recorria el centre de la ciutat ha topat contra les tanques policials que impedeixen l’accés fins a les portes del Congrés.

La concentració havia estat convocada per un enginyer de 27 anys sense suport de cap partit, però l’alcalde de Madrid, José Luís Martínez Almeida, havia anunciat que hi acudiria.

Després de Casado ha arribat el torn d’Abascal, que ha demanat no ja la inhabilitació, sinó la detenció de Quim Torra, la qual cosa ha provocat que els diputats de JxCat abandonessin l’hemicicle.

Amb Abascal, la picabaralla no ha millorat massa. Tampoc s’esperava. “Frau, sense escrúpols, capaç de qualsevol cosa per tal de seguir vivint al palau de la Moncloa, 'villano' de còmic, polític indigne que ha comès el pitjor frau electoral...”, el candidat de Vox no s’ha deixat gairebé res sense retreure a Sánchez.