Després de filtrar hores abans les inhabilitacions de Quim Torra i Oriol Junqueras per part de la Junta Electoral Central, ara Pablo Casado reclama passar a l’acció. D’aquesta manera ha començat el líder del PP la seva intervenció en el debat d’investidura, on ha instat el candidat Pedro Sánchez a cessar el president de la Generalitat si aquest, “en les pròximes hores”, no abandona el Palau de la Generalitat. El mecanisme? Primer el requeriment previ i, després, l’aplicació de l’article 155. Li ha advertit que, si no ho fa, actuaran contra el dirigent socialista. Actuava abans de Vox, però ha acabat fent un discurs molt semblant.

“Actuarem contra vostè amb la mateixa fermesa que hem actuat contra Torra”, ha amenaçat el cap de l’oposició en l’inici del seu discurs, durant el qual ha comparat l’acord amb Podemos i els independentistes amb una hipotètica investidura pactada amb el colpista Tejero. Casado s’ha referit a Quim Torra ja com a “expresident” i ha preguntat a Sánchez si “permetrà un president autonòmic en oberta rebel·lia davant l’Estat”. Li ha garantit que si activa “d’immediat” el 155 comptarà amb el suport dels senadors del PP. Si no ho fa, ha conclòs, l’ha avisat que podria incórrer en prevaricació i que actuaran contra ell.

El procés havia acabat gràcies a la justícia i vostè l’ha ressuscitat”, ha denunciat el dirigent conservador referint-se a l’acord entre el PSOE i ERC. Ha acusat els socialistes de “trencar la igualtat entre espanyols” i “degradar Espanya al nivell d’una autonomia” pel tracte de bilateralitat entre Estat i Generalitat. De la mateixa manera, ha carregat contra la consulta, que segons Casado s’hauria de votar a tot l’Estat.

El líder del PP també ha criticat el discurs de Sánchez, on ha parlat de “tornar el conflicte polític a la política”. Casado li ha respost: “¿Quin conflicte polític hi ha en els catalans que els cremen les botigues, ridiculitzen els seus fills a l’escola o han d’anar escortats perquè no els agredeixin al carrer els de la kale borroka catalana?”.

Segons el dirigent conservador, estem davant d’un “govern contra l’Estat” format per “comunistes, assessors de dictadors bananers i blanquejadors de batasunos i separatistas”. “I a més pretenen anomenar-lo progressista", ha reblat. En aquest sentit, li ha advertit: “Aquest acord serà el seu epitafi polític. No li sortirà de franc”.

En un altre ordre de coses, Casado ha anunciat que si el PSOE acaba trencant l’acord de govern a Cantàbria, després que el PRC canviés el pel no a la investidura, el PP donarà suport al govern regionalista de Miguel Ángel Revilla.

Sánchez el contraposa amb ERC

Amb ironia en la seva rèplica, Pedro Sánchez li ha respost que, amb el 2019, ha acabat el “suposat viatge a la moderació”. Li ha recordat que l’any passat va “perdre” fins a cinc eleccions i que tot i així continua bloquejant. “N’hi hauria prou amb 13 abstencions patriòtiques”, ha rebatut amb ironia. “Podrien fer-ho amb Arrimadas, amb mig grup de Ciutadans”, ha etzibat. Ho ha contraposat amb “l’actitud d’ERC”, que s’ha mostrat predisposada, ha negociat un acord i s’ha fet públic.

Per altra banda, el candidat a la investidura li ha recordat que, a banda de l’Estatut de Catalunya, la bilateralitat “existeix” a l’andalús, l’aragonès, el canari o el de Castella i Lleó. “Fins i tot el d’Extremadura, en el seu article 71, reconeix la bilateralitat entre Extremadura i Portugal!”, s’ha exclamat. Davant d’això, li ha preguntat: “Portarà tots aquests Estatuts al Tribunal Constitucional o, millor dit, a la Junta Electoral Central?”.

Bildu i ETA

Sánchez ha retret a Pablo Casado la forma com ha tractat el terrorisme, referint-se a EH Bildu com a hereus d'ETA. En aquest punt, ha saltat la diputada popular Teresa Jiménez-Becerril (germana d'Alberto Jiménez-Becerril, polític del PP assassinat per ETA). Des del seu escó, assenyalant cap als escons abertzales, ha cridat "els tens allà".