Santiago Abascal, com era d'esperar, ha usat l'amenaça contínua com a arma per criticar l'investidura de Pedro Sánchez. Ha iniciat el seu discurs proclamant que "Quim Torra ha de ser detingut". L'ha qualificat de "rebel" i "sediciós" per afirmar que a ell només el destitueix el Parlament de Catalunya. I ha assegurat que si no se'l deté és perquè "Espanya és un país sense llei". Ha anunciat la seva oposició frontal a un projecte "antiespanyol i anticonstitucional", que ha definit com a "bolivarià, comunista, separatista i anticonstitucional" amb "vocació totalitària". De fet, Abascal ha volgut expressar la seva adhesió a la manifestació ultra que s'ha fet a les portes del Congrés.

Abascal desqualificador

El líder ultradretà ha tractat de desqualificar Sánchez, i ha afirmat que el debat parlamentari d'investidura de "traïció nadalenca" i d'"investidura clandestina" i ha recordat que Sánchez havia afirmat que no formaria govern amb Podemos. "És un frau, un estafador, un personatge sense escrúpols", "un xarlatà, un timador professional", ha afirmat el dirigent de Vox, abans de prometre que el faran fora del govern.

Abascal front a l'Antiespanya, als tribunals

Abascal ha dedicat bona part del seu discurs a exalçar el nacionalisme espanyol i a carregar contra els independentistes: "Els que vulguin desmuntar la sobirania nacional del poble espanyol s'hauran d'enfrontar amb nosaltres" i ha puntualitzat que actuaria contra els independentistes "als tribunals", ha apuntat (també ha afegit que pensava que els partits independentistes havien de ser il·legalitzats). Vox ha afirmat que "perseguirà als tribunals" tots els atemptats a les institucions espanyoles" i ha criticat les institucions europees i els tribunals d'altres països de la UE. Abascal s'ha presentat com a portaveu d'una ciutadania que ha contemplat com les institucions es converteixen en "coves plenes de traïdors". Abascal s'ha dirigit directament a Podemos i als independentistes catalans i bascos, als que ha qualificat de "kapos" del candidat socialista. Del PNB ha arribat a assegurar que "per tal de debilitar Espanya fa qualsevol cosa" i ha qualificat els nacionalistes catalans i bascos de "supremacistes" i ha afirmat que el que vol el PSOE és crear "espanyols de tercera". Fins i tot ha acusat el diputat de Teruel Existe, Tomás Guitarte, de "trair Espanya".

Càrrega contra els "bolivarians"

A Iglesias l'ha acusat de "necessitar la misèria" i de voler liquidar la "llibertat religiosa". Ha afirmat que allò que volen els de Unidas Podemos és crear "comissaris polítics", mobilitzar "milicians" i copiar el model "bolivarià" de Veneçuela. Ha afirmat fins i tot que voldran acabar amb la llibertat d'expressió i de càtedra. Ha recorregut també als arguments xenòfobs, i ha demanat un govern amb energia "per expulsar de les seves fronteres a tots els estrangers il·legals" i ha exigit a Sánchez "Que retorni els menes als seus països i als seus pares". La defensa de la sobirania nacional ha acabat amb una crítica ferotge als tribunals supranacionals.

Línia vermella de Sánchez

Sánchez, en la seva rèplica, ha qualificat d'involucionista el discurs d'Abascal, però sobretot ha criticat el fet que el PP i Cs els escoltin i estiguin canviant el seu programa. Ha afirmat que la ultradreta és tan forta i cruels amb els dèbils com sumisa amb els poderosos. I ha aportat xifres que demostren la falsedat dels tòpics xenòfobs de Vox. "Vostès menteixen més que parlen, i parlen molt", ha afirmat Sánchez i l'ha acusat de manifestar "valors rancis" que afortunadament ha estat desbancats per la societat espanyola. Els diputats de Vox han respost escandalosament a les intervencions de Sánchez, arribant a interrompre la seva intervenció. Sánchez els ha assegurat que no aconseguiran obligar a la involució a la societat espanyola.