Deliberar sobre la investidura telemàtica de Carles Puigdemont. Això és el que farà el Tribunal Constitucional durant els mesos vinents, després que previsiblement, i segons avança avui La Razón, admeti a tràmit els recursos del govern de Mariano Rajoy contra una possible investidura a distància del president en funcions. Com sempre, si l'Alt Tribunal ho admet a tràmit, ja queda suspès cautelarment el ple de la investidura telemàtica—ara ajornat— fins que acabin de deliberar.

El TC ho admetria a tràmit en cas que l'executiu espanyol invoqués l'article 162 de la Constitució espanyola, que, segons les fonts jurídiques consultades pel diari citat, és el que faculta a admetre-ho a tràmit tant sí com no. De moment, ha d'estudiar les al·legacions del Parlament a la decisió del TC que ja té a les mans, al·legacions a la decisió per unanimitat de suspendre cautelarment el ple d'investidura de Puigdemont. Els seus magistrats van considerar llavors "imprescindible" que el candidat a la presidència acudeixi "personalment" a la Cambra i també suspenia la possibilitat del vot delegat des de l'estranger.

L'Alt Tribunal té un termini màxim de cinc mesos per decidir què fa amb la investidura a distància de Puigdemont, que és el temps que quedaria suspès el debat d'investidura. Ara, però, busquen posar-se tots d'acord i aconseguir que hi hagi unanimitat en aquesta qüestió, ja que, per exemple, quan van debatre el recurs de Rajoy a la investidura de Puigdemont, el magistrat català d'orientació progressista Juan Antonio Xiol s'hauria definit en un primer moment en contra d'admetre el recurs del govern del PP.

A l'espera de decidir

Ahir el Parlament va presentar aquestes al·legacions perquè el recurs que havien presentat els de Rajoy que exigia suspendre el ple d'investidura quedés sense efecte perquè consideren que les mesures cautelars de suspendre la celebració d'una investidura tret que Puigdemont hi fos present "tenen un caràcter preventiu i purament hipotètic que provocaria que fossin improcedents".

Això arriba després que ahir el president del Parlament, Roger Torrent, decidís deixar fora de l’ordre del dia de la reunió de la Mesa d’aquest dimarts la proposta de modificació de la Llei de la presidència, presentada per Junts per Catalunya. La decisió de Torrent va generar ahir molt de malestar a les files de JxCat, que vol reformar la norma perquè Puigdemont pugui ser investit a distància.

El president de la Cambra catalana també va anunciar ahir que demanarà al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que garanteixi un debat d'investidura sense ingerències per tal de "protegir els drets de Puigdemont a sotmetre’s al debat d’investidura de manera efectiva".