Minuts després que Esquerra Republicana hagi reiterat que manté el no a la investidura, perquè el PSOE “no abandona la via repressiva”, Pedro Sánchez ha resposta a Gabriel Rufián. El president en funcions, que ara parla de “crisi territorial” i “crisi política”, ha recordat als republicans que els socialistes i Unidas Podemos són “les dues úniques organitzacions a nivell nacional que aposten pel diàleg dins la Constitució per a resoldre la crisi territorial”, i que així resoldran la situació. Preguntat sobre la mesa de partits que reclamen els independentistes, ha defensat que primer s’ha d’activar la del Parlament, i després ja es veurà. Ha evitat el terme "crisi de convivència".

En una roda de premsa conjunta amb Charles Michel, president electe del Consell Europeu, el dirigent socialista ha subratllat que, amb Unidas Podemos, “som les dues úniques forces que aspirem a superar aquesta crisi amb el diàleg”. En aquest sentit, ha avisat que “els qui s’oposin a aquest govern progressista hauran d’explicar quina alternativa proposen, quin govern volen”. Ha insistit que “sempre” defensaran “el diàleg dins la legalitat per a superar aquesta crisi política”.

Preguntat sobre la mesa de partits catalans i estatals que reclama ERC, Pedro Sánchez ha assegurat que “els primers que han de parlar són els catalans”, i que ha de ser “activada” la mesa de partits en el marc del Parlament. “A partir d’aquí, el govern d’Espanya sempre estarà a favor de trobar una solució política a aquesta crisi territorial”, ha afegit a continuació. Ha advertit que això “necessitarà temps, generositat i sentit d’Estat per part de tots”.

Pel que fa a la investidura en si, el president en funcions ha reclamat “generositat i responsabilitat” a totes les formacions polítiques, excepte a l’extrema dreta de Vox, “que s’ha autoexclòs”. Ha defensat que caldrà arribar a acords per a les línies mestres del discurs d’investidura “en múltiples àmbits”, entre ells el conflicte català. Ha esquivat respondre si manté com a promesa la penalització de la convocatòria il·legal de referèndums.

Dos dies després de segellar el preacord amb una abraçada a Pablo Iglesias, el secretari general del PSOE ha defensat que el pacte és “il·lusionant” i que “s’obre una nova etapa d’esperança i entesa entre les esquerres”. Ha afirmat que ha posat per davant superar la situació de bloqueig. I ha recordat com en campanya va dir que, en 48 hores, oferiria una sortida a la crisi de governabilitat.