El discurs d’investidura de Pedro Sánchez, amb molt poques interpel·lacions al seu potencial soci, no ha agradat gens a Unidas Podemos. Així li ho ha fet saber el seu líder Pablo Iglesias aquest dilluns a la tarde al Congrés dels Diputats. Ha posat dos exemples: la reforma de la Constitució per evitar el bloqueig i la insistència a demanar l’abstenció a la dreta. “No li demani també a Vox quan intervingui el senyor Abascal”, ha ironitzat el secretari general podemita. L’ha instat a rectificar i l’ha avisat que no serà un “mer decorat en el govern”.

La intervenció de Pablo Iglesias arriba després del discurs de Pedro Sánchez, que ha esquivat tant Unidas Podemos com el conflicte català. I també arriba amb les negociacions pel govern de coalició encallades pel repartiment de càrrecs, malgrat el pas al costat del mateix Iglesias que semblava que ho havia de desbloquejar tot.

En primer lloc, li ha retret la proposta de reformar l’article 99 de la Constitució, que segons ell “va contra l’esperit de la Constitució” en “esborrar el sistema parlamentari”. Li ha recordat que té el 28% dels vots i els espanyols no han volgut que governi en solitari. “Que vulguin canviar la Constitució revela que no voldrien fer un govern amb nosaltres, que no li queda més remei”, ha assegurat. “Dissimuli una mica. Com a estratègia de negociació no sembla el més recomanable”, ha afegit.

De la mateixa manera, el líder d’Unidas Podemos també li ha retret l’insistència per demanar l’abstenció del PP i Ciutadans. “No li demani també a Vox quan intervingui”, ha ironitzat. “Si insisteix a demanar el suport de la dreta, la gent pensarà per vostè allò prioritari és el poder”, ha reblat. Sobre el veto a la seva persona, ho ha considerat “inèdit en cultura política democràtica”. La seva renúncia, ha afegit, va deixar-lo “sense excuses”.

Iglesias no ha volgut passar de puntetes per l’absència de referències a Catalunya en el seu discurs. “Crida l’atenció que parli tant de Veneçuela i la Xina i no parli d’una situació greu com el conflicte a Catalunya”, ha lamentat. L’ha instat a “rectificar” en aquesta qüestió, i ha reivindicat que els independentistes tenen suficient suport per fer els seus reclams, en contra del que ha dit Sánchez.

Sobre Catalunya també ha parlat Jaume Asens, portaveu dels comuns, que l’ha avisat que “no es pot governar Espanya sense entendre Catalunya”, i li ha recordat que “quan les forces progressistes espanyoles s’entenen amb les forces catalanistes Espanya avança”. Li ha preguntat “a què té por”.