Podemos pretén combatre l’auge de Yolanda Díaz amb la introducció de Pablo Iglesias en la precampanya del 28-M. Així es desprèn de la difusió per xarxes socials que està fent el partit —i el mateix exvicepresident del govern espanyol— en les darreres hores. La formació celebrarà aquest cap de setmana l’anomenada ‘Festa de la Primavera’, i l’esdeveniment comptarà amb la presència de Pablo Iglesias. La tensió entre Díaz i Podemos ha augmentat encara més en les darreres hores després que el partit publiqués un vídeo en el qual dispara, de forma velada, dards contra l’actual vicepresidenta segona de l’executiu de Pedro Sánchez.

De fet, el mateix Pablo Iglesias ha compartit el vídeo —d’uns quatre minuts de durada— al seu compte de Twitter per confirmar la seva assistència a l’acte que tindrà lloc a Saragossa. En el vídeo, la formació es reivindica com a “molt més que un partit”, i dispara de forma clara contra Díaz quan assegura que Podemos “és molt més que dos ministeris”, en referència al d’Igualtat, capitanejat per Irene Montero, i el de Drets Socials, en mans de Ione Belarra, secretària general del partit. No inclouen a la llista, doncs, el de Treball, que pertany a Yolanda Díaz, ni el de Consum i Universitats, liderats per Alberto Garzón i Joan Subirats, respectivament. Cal assenyalar que Garzón ja ha demostrat en diverses ocasions la seva predilecció pel projecte de Sumar i el seu distanciament amb Podemos.

De fet, en el vídeo es fa una comparació entre Montero, Belarra i “els que callen”. “Podemos és el militant de tota la punyetera vida que al·lucina i s’indigna quan veu com els seus ministres es posen de perfil davant l’OTAN i la guerra d’Ucraïna”, afegeix el vídeo. Belarra, evidentment, també participarà a l’acte. I Iglesias podria tenir una intervenció similar a la que va tenir en la passada Universitat de Tardor organitzada per Podemos, en la qual va disparar molta munició contra Yolanda Díaz. En aquell esdeveniment també va participar —i també va carregar durament contra la vicepresidenta segona— el fundador del partit Juan Carlos Monedero. Es preveu que en aquest acte també pugui tenir alguna intervenció.

 

 

Cal tenir en compte, també, que Iglesias està oferint en els darrers dies entrevistes a diversos mitjans. Ha passat pels micròfons de Rac1 i ha parlat també a TV3. També s’està convertint en la cara més visible de Podemos aquests dies en mitjans espanyols esquerrans, en una clara estratègia de combatre Yolanda Díaz.  L’estratègia d’Iglesias, en efecte, és la de tensar la situació. Podemos, per exemple, ha optat aquesta setmana per aliar-se a ERC i Bildu en la reforma de la llei del ‘només sí és sí’, mentre Díaz es manté en silenci i el PSOE la situa com a garant de l’estabilitat de Pedro Sánchez a La Moncloa.