La vicepresidenta del Grup dels Conservadors i Reformistes Europeus a l'Eurocambra, l'eurodiputada Helga Stevens, ha rebutjat aquest dimarts la possibilitat que s'intervingui els mitjans públics catalans, ja que considera que si el govern espanyol en "pren el control" trauria també el dret a una premsa lliure. "S'haurien de mantenir com estan per continuar oferint punts de vista oberts sobre diferents perspectives en les notícies", ha assegurat en declaracions als mitjans des d'Estrasburg, on ha fet una crida a una implicació de la UE si finalment té lloc la intervenció.

A més, ha lamentat la intenció d'aplicar el 155 i que el govern espanyol estigui intentant portar l'aplicació de l'article "al màxim". En aquest sentit, ha criticat que es vulgui destituir membres del Govern i "controlar" les conselleries.

L'eurodiputada ha defensat que els mitjans públics catalans haurien de mantenir-se i avisa que si es produeix la intervenció "la UE hauria d'involucrar-se perquè la gent té dret a uns mitjans lliures independentment de quins mitjans siguin". "Crec que és vital perquè els ciutadans han de tenir diferents punts de vista, els mitjans no han de dir a la gent què pensar sinó mostrar diferents punts de vista perquè aquests puguin utilitzar-los per prendre decisions per ells mateixos", ha afegit. "Els mitjans han d'informar, no influenciar", ha sentenciat.

Stevens també ha lamentat el "silenci" de la Unió Europea davant els esdeveniments recents a Catalunya. "La UE sembla donar carta blanca", ha assegurat l'eurodiputada, que creu que és un fet "inacceptable" en una UE que es presenta "en la defensa dels drets humans bàsics". "S'ha dit que és un afer intern d'Espanya, i ho entenc, però no és així", ha reivindicat. "Hi ha hagut violència policial, i no hi ha hagut un respecte de base per la democràcia i els drets humans", ha recordat.