El Ministeri de l'Interior afirma que "no consta" que els agents de la Guàrdia Civil que van reprimir l'intent de salt de la tanca de Ceuta registrat el passat 10 de setembre, quan unes 80 persones que s'havien enfilat a la reixa van ser tornades al Marroc, "hagin realitzat cap actuació contravenint la normativa vigent".

Així ho afirma en una resposta parlamentària per escrit dirigida a la diputada d'EH Bildu Marian Beitialarrangoitia en relació amb l'intent de salt de la tanca que van protagonitzar unes 150 persones, de les quals 80 que es van quedar enfilades a la reixa van ser finalment lliurades al Marroc i cinc van ser traslladades a hospitals a Ceuta.

"Una vegada que l'intent d'entrada, vulnerant la frontera per punt no habilitat, es trobava sota control, la Guàrdia Civil va disposar la presència de la Creu Roja per prestar assistència sanitària als immigrants, sent cinc d'ells traslladats a l'Hospital Universitari de Ceuta per les lesions que presentaven", explica la resposta del govern.

Afegeix que "durant l'actuació policial van ser intervinguts ganivets de grans dimensions i altres elements punxants i tallants" que, segons afirma, "en alguns casos van ser utilitzats per intentar acovardir els guàrdies civils".

Interior recorda que durant l'intent de salt, un grup de residents del Centre d'Estança Temporal d'Immigrants de Ceuta es van apropar a la frontera "per tal de donar suport als enfilats a la tanca", i ho van fer "protagonitzant desordres públics i llançant pedres contra el dispositiu de la Guàrdia Civil", per la qual cosa va resultar ferit un agent que va ser traslladat a l'hospital.

En la seva pregunta, la diputada d'EH Bildu s'interessava en particular per l'expulsió sumària dels que van quedar enfilats a la tanca en una pràctica que tal com assenyalava, és contrària a la normativa espanyola i internacional i ha estat criticada per organitzacions com Amnistia Internacional i institucions com el Defensor del Poble o el Consell d'Europa, que n'ha recomanat a Espanya el cessament.

La resposta del govern no es refereix a aquest assumpte en particular. Assenyala que "durant el conjunt de l'actuació no consta que els efectius de la Guàrdia Civil hagin realitzat cap actuació contravenint la normativa vigent".