La secretària d’Estat de Seguretat, Ana María Botella, ha admès implícitament que membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat van fer seguiments al president de la Generalitat Carles Puigdemont a l’estranger.

Durant la seva compareixença a la Comissió d’Interior del Senat, Botella ha afirmat que l’executiu del PSOE no té “cap interès d’assumir cap qüestió relacionada amb la responsabilitat que té el govern que va efectuar el seguiment”, a Puigdemont. En aquest marc, ha afirmat que totes les actuacions que es van dur a terme en territori belga “estan judicialitzades” i l’executiu del PSOE “no entrarà a fer una valoració” sobre aquestes activitats.

A banda d'això, Botella s'ha negat avui valorar l'actuació policial i el dispositiu durant la jornada de l'1 d'octubre de l'any passat a Catalunya perquè l'actual Executiu no assumirà una cosa que va dissenyar l'anterior govern del PP.

Moltes d'aquestes preguntes formulades havien estat presentades per escrit a l'anterior govern espanyol, però en no rebre resposta, els senadors proposants han decidit convertir-les en orals i plantejar-les en la compareixença d'avui.

La secretària d'Estat no ha volgut ni valorar, ni jutjar ni defensar o criticar les decisions dels seus antecessors, i ha deixat clar que l'actual govern socialista "porta una acció política diferent" a la del PP. "Els temps han canviat totalment", ha emfatitzat.

Després de recordar que les accions policials que s'han denunciat estan judicialitzades, ha volgut ressaltar l'actual col·laboració i bona coordinació de la policia espanyol i de la Guàrdia Civil amb els Mossos d'Esquadra, cosa que demostra que el govern de Sánchez "ha fet la seva feina a pesar del poc temps" que ha tingut fins ara.

I aquesta bona relació -"un fet molt positiu", ha dit- està sent valorada, segons el seu parer, tant pels que aposten per la independència de Catalunya com pels que pensen que "junts estem millor". Ha deixat clar que en les actuacions de les forces de seguretat de l'Estat a Catalunya en l'actualitat "no hi ha cap il·legalitat ni moviments que vulnerin la llei", encara que Interior estarà molt atent perquè segueixi així.

Mentrestant, el senador d'ERC Xavier Castellana ha qualificat l'actitud dels agents de les forces de seguretat de l'Estat com la de "bèsties rabioses" i ha afegit que en el seu si hi ha "criminals", perquè el que ha descrit de l'actuació policial en l'1-O "són crims".

De la seva banda, la senadora del mateix partit Mirella Cortés, s'ha referit a la situació actual a Catalunya, on als seus carrers "campen sense problemes persones d'extrema dreta agredint persones amb llaços grocs", i ha asseverat: "A Espanya es vulneren drets i llibertats de les persones".

Davant les apreciacions dels senadors, Botella ha reiterat que a Catalunya s'han obert diligències judicials per tot allò relacionat amb l'1-O, que cal deixar treballar els jutges i que l'estat de dret funciona a Espanya. "Nosaltres no vam organitzar aquell dispositiu i defensem que les actuacions policials es facin amb proporcionalitat", ha postil·lat.