El Departament d'Interior no vol que aquest dissabte coincideixin a la plaça Sant Jaume les diferents concentracions convocades al matí i ha demanat als organitzadors que proposin itineraris alternatius no coincidents. Dissabte al migdia hi ha convocada la manifestació organitzada per l’Asociación Justicia Salarial para la Policía (Jusapol), la concentració convocada per l’associació Observatori de la Catalanofòbia i la de l'Acampada per la Lliberat, que té suport de l'ANC.

Interior ha notificat als organitzadors de les dues manifestacions comunicades a l’administració catalana la necessària modificació de les concentracions per evitar que coincideixin grups de signe contrari en un mateix temps i espai. Segons el departament, "hi ha raons fonamentades que hi poden haver alteracions de l’ordre públic, amb perill per a persones o béns.

Els motius que es reflectien als escrits de comunicació eren, per part de Jusapol, “deixar constància de la necessitat de procedir per part del Govern espanyol a equiparar les retribucions de totes les policies d'Espanya”, si bé a les xarxes socials deixen ben clar que es tracta d'un autohomenatge als agents del Cos Nacional de la Policia i de la Guàrdia Civil que van participar en la repressió violenta de l'1-O. La resta de convocatòries pretenen contrarestar aquesta convocatòria.

Seguretat

La direcció general de la Policia hauria elaborat un informe segons el qual una plaça com la de Sant Jaume, amb capacitat per unes 5.000 persones, "no pot encabir de manera segura" dues concentracions de signe contrari tenint en compte la previsió d'assistència que han fet els convocants.

En aquest sentit, recorda que hi hagut incidents quan a la plaça han coincidit en el temps i en l'espai concentracions de signe antagònic. Pel que fa a la seguretat, destaca la dificultat d'evacuació dels carrers adjacents a la plaça i els problemes que poden generar en el transport públic.

El Departament assegura al comunicat que "amb la finalitat de causar un perjudici més baix i proporcionat al drets dels manifestants" entén que amb la petició de modificar l'itinerari "queda garantit el dret fonamental de reunió dels convocants i al mateix temps es podrà garantir en millors condicions la seguretat ciutadana i la integritat física tant dels assistents mateixos a les convocatòries com de la de la resta de ciutadans".

Manifestacions

Una de les manifestacions la convocava al migdia de dissabte a la plaça Sant Jaume l'associació Jusapol, que agrupa policies nacionals i guàrdies civils per reivindicar la seva "equiparació salarial" amb les policies autonòmiques i brindar un "reconeixement als companys que van participar en l'Operació Copèrnic el dia 1 d'octubre".


Amb el lema "No passaran", l'altra manifestació, convocada per l'Associació Observatori contra la Catalanofòbia i CDR, entre d'altres organitzacions, crida a "defensar" la plaça Sant Jaume de la mateixa manera com es va fer a les escoles que van allotjar les urnes de l'1-O.

"No permetrem cap homenatge als executors de la violència de l'Estat l'1-O" és el lema de la concentració, convocada a la plaça Sant Jaume de Barcelona a partir de les 7.00 del matí, que té el suport de l'ANC i Òmnium Cultural.