El Ministeri de l'Interior disposarà des d'aquest dimecres, quatre dies abans del referèndum convocat per l'1 d'octubre per la Generalitat, de tots els efectius mobilitzats pel Govern central pel dispositiu sense precedents davant el procés independentista, han informat a Europa Press fonts policials.

El Govern espanyol ha utilitzat vaixells per allotjar als agents que integren l'ampli dispositiu de seguretat, d'uns 4.000 efectius, que han estat desplaçats de forma escalonada a Catalunya des de tots els punts d'Espanya.

Sense entrar en els detalls operatius, el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha qualificat el desplaçament de "proporcionat, raonable i discret".

Zoido va enviar aquest divendres una carta al conseller d'Interior de la Generalitat, Joaquim Forn, en la qual es limitava a informar del reforç policial --no especificava nombre d'agents-- per "recolzar als Mossos d'Esquadra en el manteniment de l'ordre", aplicant per a això l'article 38.2 de la Llei Orgànica 2/1986 de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

En un article a 'The Guardian', el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es va mostrar molest per les detencions i registres ordenats pel jutge, definint la Guàrdia Civil com a "policia paramilitar".

El conseller Forn va denunciar en aquesta línia l'ofensiva "per terra, mar i aire" i va alertar que el Govern d'Espanya vol dur a terme una "intervenció directa" dels Mossos aplicant un article de la Llei 2/1986, el 46, que el ministre de l'Interior no cita en la seva carta del divendres.

La diferència entre els articles 38.2 i 46 és que el primer regula la col·laboració entre Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat amb els Mossos, mentre que el segon recull que quan "concorrin simultàniament membres o unitats" d'ambdues policies (estatals i autonòmiques), "seran els comandaments dels primers els que assumeixin la direcció de l'operació".

El dispositiu al complet

Interior ha noliejat tres ferris on s'allotjaran als agents antidisturbis que s'han anat traslladant a Catalunya com a reforç als gairebé 6.000 agents que formen part de la plantilla de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya.

La seva missió és recolzar els Mossos en el manteniment de l'ordre "donada les mobilitzacions tumultuàries de suport al referèndum", seguint la crida dels impulsors de la consulta.

Entre els agents mobilitzats de tots els punts d'Espanya es troben efectius d'Informació i de Policia Judicial de la Policia, així com de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP).

També s'han desplaçat a Catalunya agents del Grup d'Acció Ràpida (GAR), l'Unitats de Reserva i Seguretat (GRS) i l'Unitat de Seguretat Ciutadana (USECIC) de la Guàrdia Civil.

L'excepcionalitat de la situació després de la desobediència al Tribunal Constitucional dels independentistes ha portat a Interior a cursar una instrucció que modifica el règim de vacances, permisos, llicències, jornada i horaris del personal que participa en el dispositiu extraordinari. Interior assegura que es podrà prorrogar el període de vigència de l'ordre si les circumstàncies així ho aconsellen.

Les direccions generals de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional han informat a les associacions i sindicats de tots dos Cossos d'aquesta instrucció per la qual se suspenen les vacances entre el 20 de setembre i el 5 d'octubre, període ampliable si les circumstàncies ho aconsellen.