El Ministeri de l'Interior del govern espanyol ha ordenat els primers apropaments dels presos d'ETA a presons properes al País Basc. Entre ells es troba Kepa Arronategui Azurmendi, un dels condemnats per intentar matar al rei Joan Carles I, qui serà enviat d'Almeria al centre penitenciari de Zuera (Saragossa).

L'altre trasllat serà el de la membre del comandament Donosti Marta Igarriz Iceta, que passarà de Castelló I a Logronyo per qüestions de proximitat familiar, segons ha informat la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries.

Arronategui Azurmendi és a presó desde l'any 1997, complint una condemna de 158 anys, 8 mesos i 20 dies per assassinats, tinença d'explosius, danys, pertinença a banda armada i atemptat a l'autoritat. D'aquests anys de condemna, 72 són per haver preparat un atemptat contra el rei Joan Carles I coincidint amb la inauguració, l'octubre de 1997, del museu Guggenheim de Bilbao, en el qual va morir un ertzaina d'un tret.

L'Audiència Nacional va considerar provat que "Arronategui va rebre instruccions d'atemptar contra el rei o en el seu defecte contra el museu, aprofitant el dia de la inauguració, pla que va ser acceptat per l'acusat depenent que l'atemptat contra el rei no impliqués la mort de persones particulars, alienes a l'aparell estatal".

Per altra banda, Igarriz Iceta és a la presó des de l'abril de 2005, i ja ha complert tres quartes parts de la condemna de 15 anys i sis mesos que se li va decretar per tinença d'explosius i col·laboració amb banda armada, en concret amb el comandament Amaiur d'ETA, a l'allotjar tres membres de l'organització i guardar motxilles amb explosius al garatge.

Durant aquest dijous, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, s'ha reunit amb responsables de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), als quals ha informat que els apropaments dels etarres seran "puntuals i precisos".