Unidas Podemos (UP) ha demanat aquest divendres al Tribunal Constitucional (TC) que suspengui el seu ple extraordinari de dilluns per "haver-se quedat sense objecte" el recurs del PP reclamant la suspensió de la votació de la reforma del Codi Penal, perquè el Congrés ja va votar aquest dijous. Segons ha informat Europa Press, la formació morada ha enviat un escrit al tribunal assenyalant que el recurs del PP sol·licitava una suspensió cautelaríssima de la votació de la llei a la Cambra Baixa, però que el partit no va afegir a la petició "cap altra de suspensió cautelar del tràmit de la llei". Per aquest motiu, segons la visió d'UP, "és evident que el recurs ha quedat sense objecte i, per tant, el Tribunal Constitucional no té cap cosa sobre la qual decidir". 

​A l'escrit, la formació ha argumentat que la raó que "suposadament" justificava "l'extraordinària urgència" de suspendre la votació, tal com va reclamar el PP, ha decaigut després de produir-se la votació a la Cambra Baixa que va tenir un resultat favorable i ha fet continuar la tramitació de la proposició de llei, que ha de ser ratificada pel Senat el pròxim dijous. Tanmateix, UP ha anat un pas més enllà i ha alertat al TC que si no s'acorda la paralització sol·licitada "el perjudici serà irreparable i l'objecte d'aquest procediment perdrà virtualitat".

El president del Tribunal Constitucional (TC), Pedro González-Trevijano, va acordar —a petició dels 5 magistrats progressistes— ajornar a dilluns que ve el debat previst inicialment per al Ple extraordinari d'aquest dijous sobre el recurs que va presentar el PP per frenar la tramitació parlamentària de la reforma del mateix tribunal. Els cinc magistrats progressistes van sol·licitar celebrar el Ple un altre dia en el qual "es pugui estudiar completament l'assumpte, a la vista del volum de documentació aportada, de la complexitat de la qüestió i la rellevància de la decisió". 

D'aquesta manera, el Congrés dels Diputats va procedir amb la tramitació de la reforma, que es va aprovar amb 184 vots a favor, 64 en contra i 1 abstenció. En total, hi va haver 249 vots emesos, ja que membres del PP i de Vox van decidir no votar com a forma de protesta. Els populars van anunciar la presentació d'un recurs davant el TC perquè consideren que el fet que el cap de l'executiu, Pedro Sánchez, hagi triat la via d'esmena per introduir reformes en dues lleis orgàniques, la del Constitucional i la del Poder Judicial, suposa un "atropellament del poder legislatiu" i posa en joc la separació de poders. 

Concretament, les esmenes que ha presentat el PSOE busquen desbloquejar el TC a través de dos canvis. El primer, suprimir el requisit de tres cinquens que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) necessita per triar els dos magistrats que li corresponen, que pretén canviar per un sistema en el qual els dos jutges més votats siguin els escollits. D'altra banda, vol permetre que el govern espanyol i el CGPJ puguin fer els seus nomenaments de forma independent encara que l’altra part no ho faci en els terminis fixats.

El PSOE se suma a UP i demana la recusació de dos jutges del TC

El PSOE ha presentat un recurs d'empara per demanar l'abstenció o recusació dels dos jutges del TC que tenen el mandat caducat, Pedro José González Trevijano i Antonio Narváez Rodríguez, i que haurien de participar aquest dilluns en la decisió sobre el recurs del PP. Els dos socis del govern espanyol van a una i reclamen que aquests magistrats no participin del ple del tribunal de garanties, ja que entenen que es veurien "directament afectats per la reforma" del Codi Penal que ha impulsat l'executiu.