L'Advocacia de l'Estat ha sol·licitat al Tribunal Suprem  (TS) que rebutgi la legitimació de l'associació Pro Patrimonium Sijena y Jerusalén en els recursos presentats des de diferents instàncies polítiques i socials contra els indults parcials acordats pel govern espanyol  a favor dels  líders independentistes catalans condemnats.

En el seu escrit d'al·legacions, a què ha tingut accés Efe, la representació judicial de l'Estat argumenta que el reial decret dels indults no afecta els drets i interessos d'aquesta associació i que els seus membres no poden considerar-se víctimes directes o indirectes dels delictes de sedició i de malversació pels quals van ser condemnats.
 

“Delirant”

L'Advocacia de l'Estat responsabilitza Pro Sijena y Jerusalén de construir una "delirant teoria conspiratòria en la que l'objectiu del procés independentista havia tingut per objecte no tant la constitució d'una república catalana independent de la resta d'Espanya, sinó assegurar que no era possible l'execució d'una sentència", en al·lusió a la resolució judicial que va ordenar el retorn a Aragó de les peces del patrimoni històric del Monestir de Sixena.

En resposta a aquest escrit, el lletrat de l'associació Pro Sijena, Jorge Español, n'ha dirigit un altre a la mateixa sala del Suprem encarregada de resoldre els recursos en què destaca que encara que la finalitat dels condemnats del procés era la constitució d'una república catalana, "també pretenien segrestar el ric patrimoni de Sixena, com a preludi de la seva anhelada independència".

En aquest context emmarca el lletrat el fet que dos exconsellers de Cultura successius, Santi Vila i Lluís Puig, es neguessin a complir, "de forma oberta i rebel", una sentència judicial que els advertia d'un presumpte delicte de desobediència. Fins i tot, Español es refereix en el seu escrit a dos articles signats per dos militants polítics de la CUP i ERC, Pau Juvillá i Joan Biscarri, respectivament, en què el que no només es refereixen a Sixena com a "paradigma del procés", sinó que insten a "complir les lleis catalanes abans que les ordres judicials contràries".

Destaca el lletrat que Pro Sijena es considera directament afectada, ja que el "desafiament" dels indultats a l'autoritat de la jutgessa que va ordenar la devolució dels béns podria tornar a repetir-se amb una altra sentència pendent d'execució, la que ordena la devolució de les valuoses pintures murals del monestir. Es tracta, afegeix Español, de "combatre els funestos efectes del procés sobre el patrimoni", en el que també inclou l'Arxiu de la Corona d'Aragó, dipositat a Barcelona i enriquit també amb fons documentals procedents de Sixena.

Español lamenta, d'altra banda, l'expressió "delirant teoria conspiratòria" empleada per l'"advocat governamental", que qualifica de "feridor, mancat de cortesia, prepotent i falsa de tota falsedat". La seva demanda, dirigida contra els exconsellers Dolors Bassa, Oriol Junqueras, Raúl Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull, així com el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, va ser admesa a tràmit el passat mes d'octubre per la sala del Contenciós del Suprem.
 

63 recursos contra els indults


Fonts judicials han comentat a Efe que el president de la secció cinquena del contenciós administratiu del  Tribunal Suprem té previst resoldre al llarg d'aquest mes les al·legacions de l'Advocacia de l'Estat per falta de legitimitat de tots els recurrents contra els indults.

Han afegit que el magistrat ha dividit els 63 recursos interposats en set grups (un per recurrent), els presentats pel PP, diputats del PP, Ciutadans, diputats de Ciutadans, l'exdelegat del Govern a Catalunya Enric Millo, i les associacions Convivència Cívica Catalana i Pro Patrimonium Sijena y Jerusalén.

 Foto principal: Els presos polítics en sortir de la presó de Lledoners, en ser indultats l'estiu passat / Sergi Alcàzar