La inspecció fiscal, l'òrgan que investiga les actuacions dels fiscals, obre diligències d'informació prèvia per analitzar les declaracions del tinent fiscal del Tribunal Suprem Luis Navajas, que aquest dilluns va denunciar pressions d'alguns companys perquè no s'oposés a l'admissió de les 21 querelles contra el Govern per la gestió del Covid, segons han confirmat fonts de la Fiscalia General de l'Estat a la Cadena Ser.

El Fiscal en cap de la Inspecció, Fausto Cartagena, s'encarregarà d'escoltar el mateix fiscal que va denunciar les pressions, Luis Navajas i als dos fiscals que suposadament van intentar influir en la seva decisió, Consuelo Madrigal i Fidel Cadena. Amb aquestes comprovacions pertinents investigaran la veracitat dels fets, baix que circumstàncies es van produir i si són penables amb una sanció disciplinària.

Temor de les filtracions

Navajas va decidir parlar aquest dilluns per defensar-se de les crítiques cap al seu informe perquè, si bé les assumeix, li han fet mal les de les associacions de fiscals i les de companys "que viu un pis més amunt". A més, Navajas ha explicat que la Junta de Fiscals "mai no s'ha convocat" per a aquest tipus d'assumptes i va voler evitar-lo per temor de les filtracions, que ja s'han produït en altres ocasions, i per les quals hauria hagut d'excloure alguns companys, "magnífics juristes, però absolutament esclaus de la seva ideologia", ha indicat en una entrevista en Onda Cero.

En aquell moment ha relatat que el mes de maig passat, "quan el pa estava encara per coure", dos d'aquests companys van anar al seu despatx "a influir-me sobre el fons d'aquest assumpte" i li van advertir: "Escolta, a les teves espatlles rau el prestigi de la carrera, no sigui que posis una taca en els teus últims mesos", en al·lusió a la seva pròxima jubilació per a la que ha dit li queden 82 dies. "La cosa era encara més greu quan un d'aquests fiscals, una companya, acabava de llançar a l'abril o al març una arenga contra el Govern publicant un article" crític amb el govern, en al·lusió a Consuelo Madrigal a la que ha reconegut que s'estava referint. "Ara se'm dirà que és llibertat d'expressió. No, els fiscals tenim absolutament prohibit i sancionat amb falta molt greu felicitar o censurar les autoritats polítiques".

Va ser en aquest llavors, quan es va adonar que: "Jo amb aquesta tropa no podia entrar a debatre que em donessin els seus consells", s'ha justificat alhora que ha afirmat que no ha estat sol en aquesta decisió, sinó que ha comptat "amb gent molt solvent" de la Secretaria Tècnica de la Fiscalia, que es tracta d'"un grup de fiscals qualificats" nomenats pel fiscal general.