El tinent fiscal del Suprem, Luis Navajas, ha denunciat aquest dilluns que ha patit pressions d'alguns companys, que van provar d'influir perquè no s'oposés a l'admissió de les 21 querelles contra el govern espanyol per la gestió del Covid. Entre ells, s'inclou l'exfiscal general de l'Estat Consol Madrigal, nomenada pel PP, i que va actuar com a fiscal al judici contra els presos polítics.

Navajas ha explicat que ha decidit parlar per defensar-se de les crítiques cap al seu informe perquè, si bé les assumeix, li han fet mal les de les associacions de fiscals i les de companys "que viu un pis més amunt".

Evitar filtracions

A més, Navajas ha explicat que la Junta de Fiscals "mai no s'ha convocat" per a aquest tipus d'assumptes i va voler evitar-lo per temor de les filtracions, que ja s'han produït en altres ocasions, i per les quals hauria hagut d'excloure alguns companys, "magnífics juristes, però absolutament esclaus de la seva ideologia", ha indicat en una entrevista en Onda Cero.

En aquell moment ha relatat que el mes de maig passat, "quan el pa estava encara per coure", dos d'aquests companys van anar al seu despatx "a influir-me sobre el fons d'aquest assumpte" i li van advertir: "Oye, a les teves espatlles rau el prestigi de la carrera, no vagis a posar un baldón en els teus últims mesos", en al·lusió a la seva pròxima jubilació per a la qual ha dit li queden 82 dies. "La cosa era encara més greu quan un d'aquests fiscals, una companya, acabava de llançar a l'abril o al març una reverberació contra el Govern publicant un article" crític amb el govern, en al·lusió a Consol Madrigal a la que ha reconegut que s'estava referint. "Ara se'm dirà que és llibertat d'expressió. No, els fiscals tenim absolutament prohibit i sancionat amb falta molt greu felicitar o censurar les autoritats polítiques".

Va ser en aquest llavors, quan es va adonar que: "Jo amb aquesta tropa no podia entrar a debatre que em donessin els seus consells", s'ha justificat alhora que ha afirmat que no ha estat sol en aquesta decisió, sinó que ha explicat "amb gent molt solvent" de la Secretaria Tècnica de la Fiscalia, que es tracta d'"un grup de fiscals qualificats" nomenats pel fiscal general.

Navajas ha defensat l'informe en el qual la setmana passada es va oposar a l'admissió d'aquestes querelles. I que, segons ha dit, és "de millor o pitjor qualitat", però "ha estat una feina molt reflexiva". "El meu informe no està donant suport al govern, jo el que faig són temes penals", ha insistit, en destacar que amb la seva decisió no se'ls nega a les víctimes el seu dret a rescabalar-se econòmicament i moralment, i recorda que entre els fiscals que ha treballat "de costat" amb ell figurava la fiscal responsable de víctimes.

Sobre els retrets de no haver volgut convocar la Junta de Fiscals de Sala, composta per 35 fiscals, Navajas ha recordat que quan es va oposar a altres querelles contra l'expresident Mariano Rajoy o el seu successor al capdavant del PP, Pablo Casado, ningú no li va dir que havia de convocar la Junta: "jo les vaig despatxar i ningú no em va dir, t'has equivocat". Ha destacat que sempre que ha emès un informe d'aquest tipus al cap del temps el Suprem li ha donat suport.

Ha parlat també sobre el judici al procés i la "magnífica tasca, honesta i honrada" que van fer els seus quatre companys fiscals del Suprem, encara que ell tenia els seus dubtes sobre si existia el delicte de rebel·lió però, ha recalcat, "no se li va passar" criticar-los en els mitjans.