Íñigo Errejón serà el nou portaveu de Sumar al Congrés dels Diputats, segons ha avançat aquest dijous ElDiario.es i han confirmat fonts de la formació a l'ACN. Així, el líder de Más País substituirà en el càrrec a Marta Lois, la candidata de Yolanda Díaz per a les eleccions gallegues —que tindran lloc el 18 de febrer—. Lois s'acomiadarà del ple la setmana vinent i, posteriorment, Sumar oficialitzarà el canvi. No serà la primera vegada que Errejón assumeix aquesta responsabilitat: ja va ser el portaveu de Podemos a la cambra baixa, abans de la ruptura amb Pablo Iglesias.

L'actual portaveu farà la seva última intervenció a l'hemicicle dimarts, en la sessió que abordarà la proposició de llei d'amnistia. Serà abans que arrenqui la campanya per a les eleccions gallegues, dijous vinent, quan Lois es desplaçarà a Galícia lliure de funcions en el grup parlamentari. La campanya no serà fàcil per Sumar, ja que l'última enquesta del CIS deixa la formació amb mig peu fora del Parlament en el seu primer intent d'entrar-hi: li pronostiquen un 3,5% dels vots, el que es traduiria entre 0 i 2 escons.

L'aterratge d'Errejón a Sumar

Arran del canvi de Lois, la setmana vinent està prevista una reunió de la direcció del grup parlamentari per ratificar la decisió de nomenar Errejón com a nou portaveu de Sumar al Congrés. És d'aquesta manera que l'exdirigent de Podemos consolida l'aterratge a la formació de Yolanda Díaz, després del seu intent per competir a escala nacional amb la formació que ell mateix va crear: Más País. Les seves organitzacions territorials s'han dissolt per integrar-se a la plataforma, i ara ja només queda Más Madrid —que des de fa temps és un partit independent adscrit a l'àmbit madrileny i en el qual Errejón no té cap càrrec—.

Errejón no fa més que acumular responsabilitats a Sumar. I és que el polític madrileny també forma part de l'executiva provisional dissenyada per preparar l'assemblea de la formació prevista per al 23 de març, sent l'encarregat de preparar la ponència política que assentarà les bases del projecte. Ja feia temps que guanyava pes dins del grup parlamentari i a les últimes setmanes s'han multiplicat les seves aparicions televisives, així com les seves declaracions als mitjans de comunicació del Congrés. Finalment, és un dels perfils més explotats en la precampanya de les eleccions gallegues.

Errejón i la ruptura amb Iglesias

Com dèiem, el càrrec de portaveu al Congrés no és nou per Errejón. L'any 2016, el polític madrileny va ser el portaveu de Podemos en la primera legislatura de la formació a la cambra baixa. Va tornar a ocupar el càrrec després de la repetició electoral d'aquell mateix any, però només hi va estar fins al febrer del 2017, quan es va confirmar la ruptura amb Iglesias. Irene Montero va ser l'encarregada de substituir-lo.

Errejón torna a ara a la primera línia de la política, al capdavant d'un projecte que encara ha d'acabar de definir la seva estructura i d'un grup parlamentari on hi ha altres formacions, com Catalunya en Comú, Compromís i Esquerra Unida. És curiós, ja que un dels principals enfrontaments que va mantenir amb Iglesias va ser la seva oposició a la coalició que Podemos va segellar amb Esquerra Unida per a les eleccions del 26 de juny del 2016. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!